Учени от Харвард и Принстън бранят парк в Стара Загора

22 октомври 2012 в 10:41 3666 1

Учени бранят парк в Стара Загора. Снимка: Светослав Иванов
Учени бранят парк в Стара Загора. Снимка: Светослав Иванов
Отворено писмо в защита на нарочения за застрояване старозагорски парк "Бедечка" изпратиха млади български учени от престижни чуждестранни унивeрситети до кмета и общинарите на Стара Загора, както и до собственици на терени в парка.

Подписалите се работят в Масачузетския технологичен институт, в Харвард и Принстън, в университети в Милано, Лондон, Виена, Заарбрюкен, Мюнхен, Сингапур. В социалните мрежи вече се разпространяват техни снимки пред сградите на университетите с лозунги в защита на парка.

Автор на писмото е старозагорският физик Светослав Иванов, който работи в престижния британски университет "Сейнт Андрюс", станал популярен напоследък у нас и като мястото, където преди години се срещат принц Уилям и принцеса Катрин.

Светослав Иванов е един от най-известните млади физици на страната. Преди време той спечели на два пъти отличието "Младежка нобелова награда", с което заслужи престижни награди и в родната си Стара Загора.

„Бедечка” е мащабен парк в Стара Загора. Разположен е край единствената в града река. За огромната зелена територия години наред се водят спорове заради реституционни претенции. В крайна сметка през юни старозагорският общински съвет прие Подробен устройствен план, с което даде зелена светлина за застрояването на две трети от парка.

„Питаме се нямаше ли как да се направи нов квартал на града някъде другаде, а зелената площ да бъде запазена. Сигурни сме, че общината има възможност да наложи това”, пишат учените.

Случаят „Бедечка” предизвика протести, включително и в София, в хода на общите „зелени” демонстрации през юни и юли. Казусът твърде много напомня този на Морската градина във Варна, затова към тях се присъединиха и жители на морската столица. Легендата на българската дипломация Иван Станчов дори се снима с плакат в защита на зелената площ.

Учените се обръщат към ръководството на общината: „Представете си само каква възможност имате да останете в историята на града! Просто запазете парка! Ще свърши доста повече работа от всичките спечелени европроекти, изметени улици и предизборни плакати”.

„Поздрави и умната!”, завършват отвореното писмо младите учени.

 Писмото им е публикувано в страница за електронни петиции на адрес www.peticiq.com/da_zapazim_park_bedechka.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови