Всичко, което трябва да знаем за оптималната работа с настолни бормашини

OFFNews 30 март 2021 в 14:14 4349 0

Бормашините и техните разновидности са добре познати и широко използвани инструменти в областта на дървообработващата и металообработващата промишленост.

Първоначално бормашината е имала само едно предназначение, което впоследствие се разширява. Така устройството и функционалността на бормашината претърпяват промени, за да се достигне до разнообразието от модели, в които ги познаваме днес. Едни от най-разпространените типове пробивни машини, използвани у дома и в индустрията, са т.нар. настолни бормашини.

Тук съвсем синтезирано ви представяме няколко ключови съвета за оптималната работа при употребата на настолни бормашини.

Уверете се, че пробивната основа и свредлото са перпендикулярни

За да бъдат получаваните вертикални отвори идеални, пробивното свредло и основата (пробивна маса), върху която се поставя обектът за пробиване, следва да сключват ъгъл от точно 90°. По този начин си гарантирате идеално пробити вертикални отвори за осигуряването на оптималния работен процес впоследствие. Предимство на съвременните настолни бормашини е, че те са проектирани в комплект с основа за пробиване, което значително улеснява работата с тях. Единственото, което трябва да направите, е да регулирате височината на основата спрямо пробивното свредло, в зависимост от размера на проивания елемент.

Осигурете безопасна и ефективна скорост на пробиване

Скоростта на пробиване има важно значение за образуването на дървесни стърготини, стружки и други отпадъчни материали от обработваните материали. Те, от своя страна, влияят и върху качеството на пробивания детайл. Скоростта следва да е съобразена с типа материал, който се пробива. Твърде ниската пробивна скорост води до образуването на повече прах по време на работа. Изключително високата скорост, от своя страна, може да причини повече вибрации, което отново да повлияе върху качеството на работата ви. За постигането на оптимален резултат е необходимо да намерите ефективната и безопасна скорост на пробиване.

С използването на дюза за сгъстен въздух работният процес е по-прецизен и безпроблемен

При висок интензитет на работа на настолната бормашина се отделят много повече стружки и дървесни стърготини, вследствие на пробиването. Натрупването на множество остатъчни материали понякога може да затрудни работния процес, а и да повлияе на качеството на работата ви. Затова е препоръчително да използвате дюза със сгъстен въздух за периодичното издухване на остатъчния материал от работното ви пространство за по-ефективната и лесна работа с бормашината.

Фиксиращите скоби са важен елемент при работата с настолна бормашина

За целите на ефективното и висококачествено пробиване важно значение имат т.нар. фиксиращи скоби. Някои от съвременните настолни бормашини, предлагани на пазара, разполагат с такива в оборудването си, други не. За да бъде пробивният елемент добре фиксиран към основата на настолната бормашина и за по-прецизното пробиване на детайла, фиксиращите скоби имат ключова роля.

Периодичното вкарване и изкарване на свредлото при пробиване предпазва от преждевременните му повреди

Свредлото, като един от най-натоварваните елементи в устройството на настолната бормашина, в даден момент се износва и се налага да бъде заменено. Можете да удължите живота му и да го предпазите от преждевременна повреда, като го вкарвате и изкарвате регулярно в пробивания материал. При продължително непрекъснато пробиване се генерира значителна топлина и се образуват стърготини, които няма как да излязат от отвора, без свредлото да бъде извадено. Когато операторът вкарва и изкарва свредлото регулярно, се гарантира поддържането на оптимална температура и натовареност на мотора на бормашината.

Регулируемата пробивна основа може да ви бъде от полза

За нуждите на отделни работни проекти понякога са необходими и различни от 90° ъгли на пробиване. В този случай възможността пробивната основа да се регулира спрямо търсения ъгъл на пробиване има определящо значение. Когато искате да извлечете максимума от употребата на настолна бормашина, наличието на регулируема пробивна основа може да ви бъде от полза. Модерните настолни бормашини днес са проектирани по този начин, за да предложат максимално удобство на ползвателите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!