Учените изпомпаха 40 литра вода от древното езеро

Борислав Белев 08 февруари 2012 в 21:16 1831 0

Vostok
Vostok

Руският екип учени на станция Восток успя да изпомпа 40 литра вода от древното езеро, намиращо се дълбоко под ледовете на Антарктида. Водното тяло е на път да разкрие всичките си тайни, които е крило последните 15-20 милиона години, изолирано от останалата част от света.

Оказва се, че екипът е стигнал до водата още на 4-и февруари, а сондата е качила нагоре течността, която е замръзнала почти мигновено. Причината е, че температурата в тунела до езерото е -55 градуса, а пробата е трябвало да пропътува цели 3766 метра обратно към повърхността.

На следващия ден е имало малък инцидент, когато 1500 литра от керосино-фреоновата смес е била изтласкана от дупката в специални контейнери. Последици от това не е имало, но тогава вече е било ясно – Восток се е отворил. Водите на езерото са се надигнали с 40 метра от налягането под ледовете, което е избутало сондата обратно нагоре.

В момента учените са на път за вкъщи, носейки със себе си 40 литра вода в стерилни контейнери. След време екипът ще се върне, за да вземе още проби. Водата във Восток се смята за „два пъти по-чиста от двойно дестилирана вода“. Учените казват, че успехът им е най-добрият подарък за нациналния ден на науката в Русия – 08.02.

В неделя бяха станали 7 дни откакто от експедицията не бе идвала никаква комуникация, но както се вижда всичко на базата е било наред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!