Туристите, които промениха историята от глупост

ОFFNews 02 август 2017 в 17:12 6385 0

Снимка Shutterstock/Viacheslav Lopatin

"Какво се случва в някои хора, когато пътуват далеч от дома? Правят си селфита, драскат и оставят следи след себе си, унищожавайки безценни артефакти. Където и да отидете по света, не бъдете като тях."

Мег Бътлър

Примерите, които ще видите в следващите редове са подбрани от "Insider" и определено ще ви накарат да помислите върху думите на Бътлър. Те показват туристи, чието любознание и любопитство е премесено с голяма доза глупост и ексцентризъм, а резултатът в някои случаи е плачевен. 

1. Голите хора на Мачу Пикчу

"Не се разголвай тук" - това е важно допълнение към правилата в Мачу Пикчу. Апелът в момента се отпечатва на гърба на всеки билет за посещение на един от най-известните туристически обекти в света. 

Снимка: Shutterstock / Anton Ivanov

Перуанските власти не знаят как Мачу Пикчу стана известна дестинация за "гол туризъм", но се стремят да прекратят странната мода. Служителите в парка са виждали толкова много голи дупета зад гърба си, че официално са означили голотата на мястото като "заплаха" за културното наследство.

2. Британските деца 

FenlioQ/Shutterstock

В продължение на хилядолетия децата са работели умело, за да докажат, че е много трудно да има хубави и скъпи неща, когато са наоколо. Неотдавна те се запътиха към Британския музей, където се нахвърлиха на гърдите на 3500-годишния бюст на една египетска кралица, качваха се върху артефактите и дори си хвърлиха боклука в саркофаг.

В интерес на истината, дори и възрастни са били улавяни в злоупотреби с експонатите на музея, а в резултат сега красивите египетски съкровища на Британския музей могат да се видят само зад стъкло, където са в безопасност от ръцете на малките и големи британски туристи.

3. Португалският кралеубиец 

Ако скоро сте пътували до красивата жп гара Rossio в Лисабон, Португалия, най-вероятно сте виждали празната ниша между арките на входа. Ако сте ходили по-отдава най-вероятно сте видели, че в нишата се е помещавала красивата статуя на цар Дом Себастиао от 16. век. 

ribeiroantonio/Shutterstock

Статуята на португалския монарх повече няма да може да се види, тъй като "креативен" турист реши да се снима с нея, покатервайки се върху статуята. Скулптурата обаче не издържа на тежестта на туриста, пада и се чупи на парчета. 

4. Да счупиш пръст на 600-годишна статуя

vvoe/Shutterstock

55-годишен хирург със сигурност имаше "кофти ден", когато реши да се протегне и да докосне 600-годишна статуя на Дева Мария, за да види кои ръце са по-големи - неговите или нейните. В ентусиазма си той счупи пръст на безценната статуя и бе арестуван пред жена си и децата си.

5. Феновете на Колизеума

Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Посетителите на Колизеума в Рим пишат по стените му от векове. След около две хилядолетия туристическата традиция трябваше да бъде прекратена с крути мерки, тъй като Италия вложи 35 млн. евро в реставрацията на един от най-посещаваните си туристически обекти. Ако решите да напишете името си или нещо друго, ще бъдете арестувани и глобени с 20 хил. долара - както футболистът Благой Георгиев.

6. Това се казва да си вземеш сувенир

Annu Kostiainen/Shutterstock

Ако пътувате до Великденския остров може да забележите, че на една от известните моаи статуи и липсва част от ухото. За това може да благодарите на един финландски турист, който се приближи до високата каменна статуя с дължина 13 фута и счупи част от ухото и за сувенир. Полицията арестува туриста и му наложи глоба от 18 000 долара.

7. Да "подобриш" картина 

Невероятното туристическо поведение достигна нови стойности през 2012 г., когато турист отиде в лондонската галерия "Тейт", прекрачи преградата пред картината "Черно върху кестеняво"на Марк Ротко от 1958 г.  и с графити спрей написа: "Потенциалeн образец на жълтенизма". 

Какво ли означава това? Трудно е за разбиране, но е част от личната философия на изкуството на вандала, който реши да "подобри" произведение за милиони долари. Действията му струваха две години в затвора - точно толкова, колкото бе нужно на реставраторите да възстановят картината в автентичен вид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !