Полицията в Германия откри загубените "Коне на Хитлер"

OFFNews 22 май 2015 в 18:35 16894 7

Снимка БГНЕС

Конете на Хитлер.

Полицията в Германия показа намерените 2 бронзови фигури в естествен размер на коне, стояли пред новата сграда на Райхсканцлерството на Адолф Хитлер в Берлин, съобщиха световните медии.

Двойката "Ходещи коне" на Йозеф Торак (1889-1952 г.) са били поръчани лично от Фюрера, за да красят входа на новото Райхсканцлерство в столицата. В течение на войната и загубата на Германия обаче произведенията на изкуството били евакуирани от града, за да не бъдат повредени от бомбардировките. Те били скрити в бункер на 20 км източно от столицата, който бил превзет от руснаците през 1945 г.

Конете се появили около 1950 г. в руски казарми близо до град Еберсвалде в ГДР, където останали до 1989 г. В същата година историк открил и описал историята на двете статуи, след което те изчезнали безследно до преди няколко дни. Тогава немските власти извършили 10 обиска на складове, собственост на 8 търговци на изкуство на черно между 64 и 79 години.

Снимка на един от конете пред новото Райхсканцлерство в Берлин.

С годините конете били боядисвани в златно, пробити с куршуми, загубили опашките си и станали жертва на детски игри с тях.

Скулптурите на Торак най-вероятно ще станат собственост на държавата, но е възможно наследниците на артиста да предявят претенции към тях.

От ляво надясно - Торак, кучето на Хитлер - Блонди, Адолф Хитлер и Гьобелс.

Според немското издание "Bild" търговците на черно са искали до 4 милиона евро за конете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови