Съкровище от парижкия "Лувър" гостува в София (галерия)

ОFFNews Последна промяна на 22 май 2015 в 17:15 9389 4

1/1

Снимка Стефан Марков / Булфото

Купа с емблема женски бюст, наречена „Купа с Африка“. Съкровище от Боскореале.

Тази вечер Националният археологически институт с музей при БАН ще открие за посетители две изложби - „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ и „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“.

Колекцията “Съкровището от Боскореале“ e първото гостуване на предмети от "Лувъра" в България през последните 30 години. Изложбата представя едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на френския музей – съкровището от Боскореале. Тя показва богатството и изтънчения вкус на римските аристократи около началото на новата ера.

„Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“  е резултат от съвместната работа на Националния археологически институт с музей и Регионалeн исторически музей Стара Загора.

Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл. Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до гр. Стара Загора. В изложбата участват изключително ценни находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение, както и от други могили, които принадлежат на некропола на вилата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.05 2015 в 07:44

Шабат шалом ве хаг Шавуот самеах, драги Професоре. Благодаря!

Поздрав!

22.05 2015 в 21:08

Шабат Шалом, уважаеми Лопе де Вега - вие сте един от малкото останали интелигентни коментатори в ОФФчия сайт.

Ние постепенно се оттеглихме, отегчени от просташкия банкански манталитет на повечето пишещи тук недоучки.

Поздрави!

22.05 2015 в 20:46

OFF, няма парижки Лувър, щото е единствен и си стои у Парижу! Това, че у нас е пълно с подражатели, хора, напълно лишени от усет за собствената си стойност и способни да създадат нещо истинско, можещи само да назовават по някакъв ябанджийски (значи ама много интилгентен - нали не е прост български) начин, не ви позволява да размножавате лувърите по цял свят (що ли се сетих за кукузелите - Боже, пази България)!

Поздрав!

22.05 2015 в 17:43

Веждито кърти.
Браво !