Плах интерес към "висящото кафе"

Николаос Цитиридис 01 април 2013 в 13:23 2431 0

Инициатива
Инициатива "Висящо кафе" Снимка : Сергей Антонов

Въпреки че инициативата "Висящо кафе" беше приета радушно от хората, тя все не се радва на широк ефект, показа репортерска проверка на OFFNews.

Предлагаме от седмица "висящо кафе", но досега нито един клоиент не е пожелал да се възползва от него, сподели сервитьор в кафене на столичния булевард "Витоша". Няколко клиенти изявили да предплатят напитки за хора, които в момента не могатд а си го позволят. Вероятно обаче инициативата е получила по-голяма публичност сред онези, които биха помогнали отколкото сред нуждаещите се. Те може би дори не подозират, че някой някъде им е поръчал безплатно кафе, коментира сервитьорът. По булеварда със скъпи заведения и лъскави витрини клошарите и просяците са не по-малко, но засега предпочитат да разчитат на подаянията на минувачите отвън.

Посетихме и едно от първите заведения, които предлагат "висящо кафе" в София - на улица "Хан Аспарух". Тук инициативата набира скорост, макар и бавно. Още в първия ден, щом сложили стикер "Висящо кафе", клиент поръчал първото такова. "Един човек веднъж си взе 6 "висящи кафета", но все още имам няколко останали да раздам, разказа собственикът на заведението. 

Във фейсбук страницата на инициативата все повече хора и заведения се обединяват зад идеята. В столицата около 30 кафенета и ресторанти са сложили лепенката "Висящо кафе", а в цялата България "висящите" заведения са над 100.

Идеята за "висяща" стока, която се предплаща от някой клиент, за да може да я ползва човек в нужда, не спря само до кафето. Седмица след като започна инициативата, вече имаше висящи лекарства, ваканции и различни хранителни стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!