Откриха храм на 11 000 г., може да е най-старият в света

Последна промяна на 26 март 2012 в 14:58 1672 0

Разкопките в Гьобекли Тепе, снимки: Flickr
Разкопките в Гьобекли Тепе, снимки: Flickr

Археолози са открили храм на 11 000 години в археологическия комплекс Гьобекли Тепе в Южна Турция. Предполага се, че това е един от най-старите храмове в света, съобщи румънският сайт Зиаре.

Учените са убедени, че е пресечна точка на множество пътища, по които са се движели носителите на неолитните култури в Близкия изток.

Започналите през 1994 г. археологически изследвания извадиха наяве огромни каменни структури, сред които 20 каменни пръстена с диаметри между 10 и 30 метра и с тегло 20 тона всеки.

Мегалитите са покрити с релефи, представляващи зооморфни изображения – леопарди, лисици, диви магарета, змии, патици, глигани, диви бикове.

Открити са следи от домашни животни и култивирани растения. Те показват, че населението е развивало стопанска дейност, а липсата на каквито и да е останки от човешки жилища или гробище навежда на заключението, че мястото е било използвано само като религиозен център.

Според учените на това място се е издигал внушителен храм, към който са се стичали поклонници от цяла Месопотамия, Ефрат, Кападокия, района на езерото Ван, днешните територии на Иран и Ирак.

Вероятно на това място са се срещали не само религиозните, но и търговските маршрути на древното население на региона, смятат археолозите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X