Кое е важно при избора на сервиз на гуми ?

OFFNews 06 септември 2021 в 20:09 1614 0

На всички водачи на автомобили, рано или късно им се налага да се изправят пред смяната или поддръжката на гумите. Ако няма извънредни ситуации, то поне два пъти в годината се налага смяната на сезонните гуми.

Но за да бъдат гумите надеждни е препоръчително да бъдат периодично проверявани и поддържани от професионално лице. Макар, че в някои случаи хората изпитват колебания, по отношение на това дали сами да поддържат гумите си, то по-разумно би било да се доверят на специалист в сферата. При неправилен ремонт или пропуснати детайли, рискувате да се сблъскате с множество усложнения. Не рискувайте своята безопасност, тъй като проблемите след това, ще ви костват повече средства и тревоги.

Точно поради тези причини е добре да посетите сервиз за гуми , където можете да се доверите на качествено и професионално обслужване.

В сервизите за гуми, разполагат със специално оборудване и специфични материали. Което е още една причина да доверите поддръжката на гумите си, при сертифицарни специалисти в областта.

Дейност на сервиза за гуми

Основните дейности, които се извършват в сервизите за гуми ще намерите в следващите редове:

Профилактика

Профилактиката е най-важният етап, благодарение на нея се установяват проблемите по-рано. При провеждането й при гумите се наблюдава дали имат някакви деформации, попаднали чужди тела, проверка на протектора, преждевременното му износване и други. Индикация за износване на протектора са каналите. В дъното на тези канали, се вижда най-добре.

Съответно, ако са почти изравнени, то това значи, че се налага подмяна. Навременната проверка на налягането на гумите е от много голямо значение. Прекомерното налягане може да доведе до неправилно износване на гумите и редица други усложнения. Препоръчително е поне веднъж в месеца да бъде извършвана тази проверка.

Поддръжка

Извършва се т.нар. реглаж на преден и заден мост, тип ротация на гумите (въртене). Което е препоръчително да се прави на определен интервал от време, средно на около 10 хил. км. За по-голяма сигурност, можете да погледнете подробно описаната схема в ръководството за експлоатация на автомобила. Ротацията на гуми представлява разместването на гумите на превозното средство, с цел те да бъдат правилно износени.

Съосност на превозното средство / реглаж

Правейки тази проверка, тя показва дали автомобила е правилно центриран. Тоест, дали джантите и гумите се движат в права линия.

Ремонт

При ремонта най-често се извършва чрез монтаж и демонтаж на гумите от превозното средство. След, което предстои за обстоен преглед и проверка за повреди, увреждания, спукване или необходимост от подмяна на протектора. В практиката се използват специални лепенки, тапи и други уплътнители при наличие на пробив. Освен това се извършва и баланс на гумите - равномерно разпределение на масата. Дори най-малките отклонения са от значение, имайки предвид високите обороти, на които са подложени.

Най-често се наблюдава за статичен или динамичен дебаланс. Задължително е гумите да преминат през този етап, когато има наличие на шум и вибрации във волана. Разбира се, това е в случаите, в които гумите подлежат на ремонт, но в други случаи може да се наложи цялостна или частична подмяна.

Изправяне на джанти

Тази дейност се извършва в случаите, когато стоманените или алуминиевите джанти биват изкривени и създават усещане за “тресене” по време на шофиране. Което от своя страна е опасно, тъй като може да доведе до проблеми с окачването на автомобила.


Продажба на гуми

Това включва търговия на гуми и всички допълнително консумативи. В сервизите за гуми, се предлага пълна гама от наложени марки за автомобилни гуми. Освен това, си гарантирате правилен избор, тъй като ще получите професионално мнение по отношение на размера, превозното средство, начин на шофиране и други.

Хотел за гуми

Някои сервизи за гуми предлагат тази услуга, тъй като не всеки разполага с достатъчно свободно пространство, където да складира сезонните гуми. Освен това е много важно и при какви условия се съхраняват. Препоръчително е да е на проветриво и сухо място, да са далеч от пряка слънчева светлина, дъжд и други негативни атмосферни влияния. Всичко това е с цел гумите да запазят своя експлоатационен период. Съхранявани в не толкова добри условия, те ще загубят свойствата си, съответно и ефективността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика