Какво се случва когато закъснеете с вноските по кредита

OFFNews 28 февруари 2022 в 19:04 3023 0

През последните години предлаганите кредити значително се увеличиха. Това доведе до значително повишаване на покупателната способност на хората. Фирми и предприятия разшириха и развиха бизнес дейността си. Клиентите на банки и кредитни компании теглят кредити за най-различни цели и потребности. Много често се тегли и повече от един заем. Хората са привлечени от възможността бързо и лесно да вземат желаната от тях сума. Предлагат се първи безлихвени заеми, потребителски, заем до заплата и много други. Избора на компании и видове кредити е голям.

Независимо от вида заем и причините за тегленето му трябва да се подходи сериозно и разумно и дълга да се изплаща навреме. Просрочване или изобщо неплащане на вноските по кредита навреме може да предизвика неблагоприятни за вас последици.

Какви могат да бъдат причините за неплащане на време

Нормално е, когато имаш нужда от пари да се обърнеш към кредитна организация. Особенно, ако сте на едно работно място от дълго време и не се притеснявате за месечните вноски или имате плащания от хонорари или доходи от наеми. Всичко разбира се може и трябва да се развие по план, но има случаи, когата изникват неблагоприятни ситуации. Възможно е да загубите работата си, наемателят ви да си тръгне, да се разболеете, приходите ви значително да намалеят или да изчезнат напълно.

Тогава се случва забавяне на вноски, дори невъзможност за внасянето им. Затова, когато прибягвате, към кредит е добре да помислите за застраховка на заема. В нея има клаузи визиращи ситуации, като заболяване, загуба на работа и други. Ако нямате такава трябва незабавно да се свържите с кредитора си. Той ще ви даде правилните насоки за справяне с неприятното положение в което сте изпаднали.

Той ще очаква от вас при първи удобен момент да направие някакво плащане по заема. Но, ако се случи така, че не може да извършите никакви плащания, заемът ви може да бъде предварително изискуем.

Последствия при неизплатени кредити

За неизплатен кредит говорим тогава, когато клиента изпадне в просрочие. Тоест пропуснал е една или повече вноски по заема си. Ролята на кредитора в този случай е да информира клиента за неговите отговорности, които той е поел със сключването на договора. В такива случаи вие се превръщате в нередовен длъжник. А, ако продължите с неплащанията си вече ставате рисков длъжник. Всичко това се записва в кредитното ви досие в Кредитния регистър.

По тази начин намалявате значително възможността си да получите друг заем в бъдеще. При просрочия започва да ви се начислява наказателна лихва.

При продължаване на неплащане на вноските от ваша страна кредитната институция е задължена да изисква от вас преждевременно цялостно изплащане на кредита. Може да се стигне до запор на трудовото ви възнаграждение. В случай, че заемът ви е бил с обезпечение, например ваш имот, той може да бъде иззет.

При положение, че сте имали поръчител по заема си, отговорността поема той пред кредитора. По закон кредитоземателят и гарантът са солидарни длъжници. Той е длъжен да изплати кредита на кредитната институция. Когато тези плащания се изпълнят от поръчителя и кредита е погасен, длъжника продължава да бъде такъв, докато не изплати дължимото на гаранта. Това, което той е дал на кредитора и е погасил задължението.

Какво да предприемете, ако не можете да си плащате кредита

Ако за съжаление стигнете до това неприятно положение има няколко неща, които може да направите. Те не са лесни за изпълнение, но нямате избор. Можете да продадете лични вещи, имот, автомобил. Непременно потърсете помощ от приятели и роднини. Ако сумата е по-голяма е по-добре да заемете средства от няколко човека. Друго добро решение е да разговаряте с кредитора и да търсите възможност за рефинансиране, предоговаряне на заема. Друг вариант е да вземе кредит от друг кредитор, ако това е възможно и да погасите първия заем.

Последици за банката при натрупване на необслужвани кредити

Всъщност банките непрекъснато се сблъскват с неплатени кредити от своите клиенти. Това рефлектира върху доходността на банковите институции, те търпят значителни загуби, от усвоените вече заеми. Банките трябва да предвиждат, такива ситуации, като забавени и неизплатени дългове и трябва да отделят активи, с които да покрият разходите си. Това определено отслабва позициите им, защото приходите им намаляват. Това ще рефлектира и върху отпускането на нови бизнес кредити за фирми и предприятия, които се нуждаят от капитал за развитие на дейността си, за инвестиции, суровини, матриали, откриване на нови работни места и други.

Как да се предотврати натрупването на неизплатени кредити

Банките и кредитните компании трябва да бъдат по-внимателни към подбора на кредитоискатели. Да намалят до минимум отдаването на много рискови кредити. Да повишат критериите си, към своите клиенти и да проверяват внимателно финансовото им положение и кредитоспособността им. Това ще им гарантира, че хората имат възможност да си изплащат задълженията. Важното е да има изградени методи, с които кредитните организации на време да могат да разпознават сигналите, че кредитополучателят има парични затруднения. Така в по-ранен етап кредитодателят ще има време да реагира и да предприеме необходимите мерки този кредит да не се превърне в необслужван.

Заключение

Идеята на тази статия не е да ви спре и демотивира от възможността да теглите кредит. Заема си остава най-доброто финансово решение в много належащи ситуации. Милиони хора го правят и ще продължават да го правят в България и чужбина. Просто бъдете внимателни ,отговорни и разумни, когато решите да теглите пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews