Как светофарите с обратно броене осигуряват безопасност?

OFFNews 27 май 2021 в 13:36 6032 0

Светофар – уникално изобретение на човешкия ум, без което днес не можем да си представим движението в по-големите градове и натоварените градски части. Въпреки че основната идея на светофара е да регулира движението с цел безопасност, има много случаи, в които се случва точно обратното. Създават се предпоставки за аварии и тежки транспортни произшествия.

Откъде идва целия проблем? От водача на превозното средство. Почти всеки поне веднъж си е казал „Ще успея да се промъкна“, нищо че светофарът свети в жълто. Много често подобно явно нарушение е причина за катастрофа с тежки последици. Има ли решение на този казус? Да. Нарича се светофари с обратно броене. Как те помагат на движението и осигуряват безопасност? - разберете в следващите редове.

Светофари с обратно броене – какво представляват?

Светофарите с обратно броене представляват класическо устройство, което има дисплей, отброяващ оставащото време до смяната на цвета. Дисплеят е свързан със сигналните лампи на светофара и целта е да покаже на пешеходци и шофьори с колко време разполагат за извършване на конкретната маневра.

Сред ползите от този вид устройства е че намаляват трафика по естествен начин и помагат на хората да се предвижват по-бързо. Неслучайно в много страни по света с тежък трафик и голям поток от хора се използват именно светофари с обратно броене. Разберете повече за светофарите с обратно броене , за техните ползи и съвременните решения на Сибел ООД.

Как светофарите с обратно броене помагат на трафика?

Изграждането на по-интелигентен светофар може да донесе ползи, които надхвърлят удобството на водача. Автомобилите, работещи на празен ход, са основен източник на парникови емисии, генерирайки приблизително 30 милиона тона въглероден диоксид годишно, според Американското Министерство на енергетиката.

Задръстванията също могат да затруднят спешното предвижване на линейки и пожарни до извънредна ситуация, излагайки на риск живота на много хора.

Отговорът и на двата проблема може да бъде адаптивно управление на трафика. И това става лесно със светофари с обратно броене.

Ползи от използването на светофари с обратно броене

Намаляват катастрофите и трафика

Когато шофьорът знае с колко време разполага за предвижване, няма да рискува и да премине на червено или жълто. Същото важи и за пешеходци и колоездачи. С поставянето на светофари за обратно броене се осигурява безопасност за всички участници в движението.

По-лесното регулиране на движението помага за намаляване броя на пътнотранспортни произшествия.

Интелигентните системи за трафик също могат да се окажат добро решение при екстремни ситуации като например лошо време. Дъждът и снегът причиняват значително забавяне на движението. Светофарите без брояч не помагат за това трафикът да е по-лек и не се осигурява безопасност на всички участници в движението.

Организират по-ефективно движението за всички участници

Може би най-неорганизираните участници в движението са колоездачите. Невинаги се съобразяват със знаци, а когато има светофари, често сменят мнението си дали са пешеходци, или превозни средства. С поставянето на брояч на светофара и за тях ще е по-лесно да се предвижват, без да създават излишни проблеми на другите участници в пътя. Освен това ще е много по-лесно да бъдат държани под отговорност от органите по контрола.

Подпомагат по-бързото предвижване на автомобили и пешеходци

Когато виждаш колко точно време остава, докато светне червено, лесно може да се ориентираш дали ще успееш да пресечеш. При обикновените светофари няма такава
възможност. Често стигаме до мястото за пресичане, светофарът свети в зелено, но не знаем дали времето за пресичане ще ни стигне, защото не знаем кога е започнала зелената светлина. Много често хората рискуват и тръгват. Озовават се в средата на кръстовището, когато светва червено и това създава опасност от катастрофа.

Пешеходците с увреждания могат да видят особена полза от интелигентните системи за управление на движението. На кръстовища, оборудвани с подходящи таймери, хората в
инвалидни колички или с помощта на други помощни устройства могат да преценят времето за предвижване, без да се страхуват за живота си или да рискуват, ако таймерът показва по-кратко време.

За автомобилите безспорно броячът на светофара е много полезен. Указва им колко време е
нужно и така лесно могат да преценят кога да тръгнат и кога да спрат.

Лесна инсталация и поддръжка

Дисплеят с брояч се инсталира лесно и не се нуждае от особена поддръжка. В същото време е устойчив на атмосферни влияния. Това го прави добра и дълготрайна инвестиция, която не само е полезна и облекчава трафика, но и помага за безопасността на всички участващи в движението.

Комбинирането на различни интелигентни системи за управление на движението в бъдеще ще помогнат да управляваме по-добре движението по пътищата, осигурявайки грижа и безопасност, съхранявайки повече човешки животи. Струва си да се замислим, нали?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови