Как да изберем стелки за кола?

OFFNews 20 март 2020 в 12:58 4368 0

Всеки автомобил се нуждае от добро поддържане и обслужване. Част от грижата за автомобила е изборът и поставянето на качествени автомобилни стелки, които да защитят добре подовото покритие и купето от влага и замърсявания. Те снижават шума в купето, създават уют и улесняват почистването му, но как да изберем правилните стелки за кола?

Какви стелки се предлагат?

Основно, стелките се разделят на универсални и специфични.

- Универсалните стелки са подходящи за много марки и модели автомобили. Пригаждат се към конкретен автомобил чрез изрязване и напасване. Но и при тях има различни размери, затова трябва да се съобразят размерите на конкретния автомобил с тези на стелките.

- Специфичните стелки се произвеждат за определена марка и модел автомобил. Те пасват точно на пода и обикновено имат определени места за закрепване, които са съобразени с автомобила, като самото закрепване става бързо и лесно.

В зависимост от материала на изработване, стелките за кола са гумени, полиуретанови и мокетни.

- Гумените стелки се изработват от каучук. От двете страни на стелките имат релеф - към пода на автомобила, за да не приплъзват и от лицевата страна за да задържат водата и мръсотията.

За по-добро предпазване на автомобила се предлагат и гумени стелки с борд или така популярните у нас автомобилни стелки тип леген.

Гумените стелки са подходящи през есенно зимния период, защото предпазват пода на автомобила от влага и замърсяване.

Основен недостатък при по – евтините модели е появата на натрапчив мирис на гума при топло време в купето. За да избегнете това, потърсете качествени гумени стелки за кола – те не миришат и не губят еластичността си.

- Полиуретановите стелки се изработват от полимери . Това ги прави изключително леки, еластични и гъвкави. Предлагат се основно в три цвята: черно, сиво и бежово.

Полиуретановите стелки имат предимствата на гумените, но са устойчиви са на агресивни материали и не миришат.

Недостатък при тях е липсата на релеф и шипове откъм пода, което затруднява фиксацията им.

- Стелки EVA са сравнително нов продукт. Особеното при тези стелки е липсата на бордове от страни. Стелката е изработена от множество кутийки, в които се събира водата, пясъка и мръсотията. Имат добра износоустойчивост, леки са и са устойчиви на химикали и високи и ниски температури.

- Мокетните стелки се изработват от различни изкуствени влакна по специални технологии. Предпочитани са от естетична гледна точка, но също така и добре защитават купето на автомобила от прах, влага и мръсотия.

Изработват се обикновено от два слоя: меко текстилно покритие и гумена или полиуретанова основа. Текстилното покритие поема праховите частици и влагата, като ги задържа в себе си, а полиуретановата подложка не позволява проникването на влага върху пода на автомобила.

Предимствата на мокетните стелки са, че абсорбират праховите частици и ги задържат в себе си дори при силни вибрации. Поемат влагата и тя не се разлива по стелката.

Мокетните стелки са подходящи за пролетно – летния сезон, когато има по-малко влага и повече прах и температурите са по-високи.

- З D стелките са съвременен вариант на мокетните стелки. Това са обемни стелки, които повтарят контурите на салона. Състоят се от три слоя: горен слой от пухкави влакна, които улавят праховите частици. Разпенена основа, която задържа влагата и спомага за бързото изсъхване на стелката и противоплъзгащо покритие, което значително облекчава закрепването. Те са с висок борд, и се отличават с дълъг експлоатационен срок.

Да не забравяме и стелките за багажник

Багажникът също има нужда от защита, затова се предлагат и стелки за него. Най популярни са гумените и полиуретановите стелки.

Предлагат се както универсални, така и специфични стелки за багажник.

Кои са идеалните стелки?

Това е този вариант, който най-добре ще се съчетае с конфигурацията на пода и ще е съобразен с климатичните условия на експлоатация и индивидуалните предпочитания на собственика на автомобила.

Стелките трябва да прилягат добре на пода на автомобила, да са закрепени здраво, особено стелката на водача, за да не му пречи при шофиране. Да попиват достатъчно влага, прах и мръсотия.

Трябва да са изработени от екологично чисти материали, за да няма вредни изпарения в купето.

За мокетните стелки трябва да се обърне специално внимание на обработването на краищата. Най-качественият вариант е да са с кант и няколко шева.

За по-добра здравина и по-дълга експлоатация някои производители предлагат специален подпетник. Това е удебеляване на мястото на стелката на водача под петата, което се износва най-бързо.

За някои собственици на автомобили, стелките са излишен разход. Но за да запазите покритието на пода на автомобила си от протриване и износване, а самия под от корозия трябва да имате стелки. Те спомагат да почистите лесно и бързо автомобила и да избегнете мириса на застояло и постоянните мръсни локви по пода.

Макар и безполезни на пръв поглед, автомобилните стелки са необходим аксесоар за всеки автомобил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови