Американският бюджет спря мисиите до Марс

Борислав Белев 14 февруари 2012 в 16:23 2279 2

Mars
Mars

Американската космическа агенция НАСА се отказа от бъдещите си мисии до Марс, тъй като бюджетът на САЩ е орязал парите на агенцията. Пред НАСА е бил изборът между мисии на Марс, съвместно с Европейската космическа агенция (ЕСА), или изучаване на дълбокия космос. По решение на главния администратор на НАСА Чарли Болден агенцията ще остави полетите до Червената планета за неопределеното бъдеще.

Поради това събитие ЕСА остава без партньор на планираната мисия от 2 космически кораба, които да бъдат пратени до Марс за нови сондажи. Мисията „Екзобиология на Марс“ или просто „ЕкзоМарс“ ще изстреля 2 сонди до червената ни съседка през 2016 и 2018, като сега вече всичко остава на плещите на ЕСА.

Новата фискална година за НАСА започва на 1 октомври. Досегашният бюджет на агенцията е бил $17.8 милиарда.

„Въпреки ограничената фискална среда, този бюджет продължава агресивно да прилага програмата за изследване на космоса, съгласувана от президента и двупартийно мнозинство в Конгреса“, зави Болден. „Времето за дебати относно бъдещето ни приключи. Имаме изграден план.“

„Светият граал на проучванията на Марс са сондажите“, казва помощник-администратора Джон Грюнсфелд на конферентен разговор. „ЕкзоМарс мисиите обаче просто не могат да бъдат изпълнени с такъв бюджет.“

Вместо това агенцията иска да се комбинират елементи от човешката космическа програма с демонстрации на технологии и алтернативни мисии до Марс, като например усъвършенствания комуникационен спътник, които биха могли да стартират през 2018 или 2020. Земята и Марс са в благоприятни орбити за изстрелване на сонди на всеки 18 месеца.

Като цяло, администрацията на Обама иска да похарчи $4.9 милиарда за космически науки, включително $1.2 милиарда за планетарни мисии, $628 милиона за наследника на космическия телескоп Хъбъл – закъснелият и надхвърлил предвидения си бюджет James Webb Space Telescope - и 1.8 милиарда щатски долара за проекти свързани с науки за Земята.

Същевременно целият технологичен сектор ще бъде със 1.2% съкратен бюджет. Пуснатият днес доклад съобщава за $789 милиарда разходи през следващата година.

"Правейки повече с по-малко, администрацията се опитва да спести пари на правителството и използва тези спестявания за информационните технологии и услуги, които са от полза на американския народ", заяви Обама в съобщение, придружаващо предложения бюджет за фискалната 2013-а година.

“Горещите“ точки, върху които правителството иска да се съсредоточи са „облачните“ технологии, киберсигурност и мобилните устройства.

От 2001-а до 2009-а разходите в технологичния сектор се покачват със 7.1% на година, но в последните 3 години не е имало никакъв растеж. В разходите в сектора са включени закупуване на компютърна техника, защита на държавни данни, обновяване на сайтове и назначаване на персонал за техническа поддръжка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови