6 факта за фантастичното кино, които ще ви накарат да се замислите

Последна промяна на 17 октомври 2012 в 13:25 2499 9

7 научни факта за филмите, които ще обърнат представата ви за тях.
7 научни факта за филмите, които ще обърнат представата ви за тях.

Всеки е гледал филми, свързани с Космоса, в които често представеното като "факти" е твърде далеч от истината за научната страна на нещата. Логиката често убягва, когато става въпрос за касов филм.

Ето 6 филма, чиито научни познания са толкова лоши, че и легендарният физик проф. Стивън Хокинг може да получи мигрена от тях.

1. Вирусите отнемат години, за да се развият.

 

Филм - Outbreak (1995)

Проблемът в този филм е времето.

Дъстин Хофман успява да намери лек за вируса прекалено бързо и лесно. Обикновено са нужни седмици и месеци, за да се изследва един вирус и чак после да бъде измислено лекарство за него, но във филма даже няма и екип от експерти.

Хофман успява да го направи сам.

В реалния живот това може да стане, само ако сте човекът от снимката вдясно.

 

2. Няма как да не видиш астероид с размерите на щата Тексас.

Филм - Armagedon (1998)

Научните пропуски в този филм са много и е доста трудно да се определи най-големият. Първият е, че не можеш да "пропуснеш" толкова голям астероид и да го видиш чак в последната минута.

В крайна сметка, американците уж кацнаха първи на Луната - един астероид ли не могат да видят с тези техни телескопи. 

Самата идея да поставиш атомна бомба в ядрото на астероида също не е изпипана както трябва. Ако летящият камък е с размерите на Тексас, тези 250 м.  дълбочина, в която са поставили бомбата са едно голямо нищо.

Според НАСА, филмът е толкова лош, че учените го ползвали в почивките си, за да отмарят с играта "Открий всички 168 грешки".

 

3. ДНК имат срок на годност

Филм - Jurassic Park (1993)

Ако искаме да клонираме нещо, ще ни трябва перфектна ДНК или просто казано прясна.

Във филма обаче ДНК е на... 65 млн. години.

Дори и "запазена" в кехлибар, както е във филма, от доста време няма да е подходяща за клониране...

 

 

 

4. Невъзможно е под Лос Анджелис да има вулкан и то активен.

Филм - Volcano (1997)

 

Явно всичко лошо се случва в Америка. Я в Ел Ей, я в Чикаго.

В този филм се оказва, че има вулкан и то скрит под града на ангелите.  За да съществува наистина вулкан, плочите на дадени земи трябва да се "плъзнат" една под друга.

Плочите в Лос Анджелис и цяла Южна Калифорния обаче не са една под друга. Така е само в  северната част на щата, но и там няма вулкан (но пък може да има продължение на филма).

 

 

5. Няма начин да разшифроваме извънземната технология

Филм - Independence Day (1996)

 

Това не е точно факт, но според вас как Уил Смит успя да разбере как работят извънземните компютри, пък и даже пусна вирус, който да ги развали?

От 50 и повече години се опитваме да получим някакъв реален контакт с извънземни, а във филма не само, че ги открихме, а и за един час успяхме да ги заразим с вируси. На всичко отгоре извънземните във филма бяха толкова добри, че осигуриха на главния герой USB порт.

 

 

6. Земята е 70% вода. (Ето това вече не го знаехте.)

Филм - Sign (2002)

Във филма извънземните за проеден път се опитват да ни превземат, но явно не са видели, че на нашата планета имало.... вода.

Как е възможно извънземни да се опитат да завладеят Земята и да не видят, че 70% от цялата повърхност е вода?!

Разбрахме от горния факт, че явно пришълците не са добри в компютърните технологии, но това вече се вижда и с просто око. Земята е кафява, пък водата е синя. Даже при скока на Феликс Баумгартнер се видя това, а във филма извънземни с техните кораби не успяват да видят вероятно единственото, което може да ги убие. 

Но това е магията на киното. Всичко хубаво става накрая. Женитбата, срещата и спасяването от извънземни се случва лесно и просто като на филм. 

Източник: ranker.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2012 в 23:03

Дявол знае. Изглежда в процеса излишно ефективно се намесиха бързите пари, и меркантилизма успя да замете какви ли не проявления на разума. Простата потребителска философия заля всички по-сложни неща.
Сега ще има много дълъг махмурлук.

19.10 2012 в 11:29

... а поколението, израснало с Оруел - продуцира "Биг Брадър" !!!

А сега, като разгърнеш Лем или Хайнлайн (или........) и се чудиш защо предупрежденията не подействаха... или ги някои ги приеха като инструкции???

17.10 2012 в 16:32

Не, само глупавото пречи.
Нормална фантастика няма от края на 80-те, обръщал ли си внимание? Понеже примерно от тогава човечеството няма мечти. И нито една надличностна цел. Фентъзито естествено не е в сметката, то е прост душевен онанизъм и графомания. Фантазирането също е някъде там. Както и холивуд.
Нормалната научна фантастика не е просто литература, или там кино. Това беше единствения инструмент който имахме, за изследване на бъдещето. Пълненето и с глупости, лишава целите поколения от стремежи и модели. Поколенията, израсли с Жул Верн, наистина създадоха подводници и полетяха към звездите. Понеже им беше поръчано да го направят, Жул Верн не е предсказал нищо, само е наредил какво да се прави. Поколението израсло с хари потър, ще живее и умре грухтейки в макдоналдс, и в безумните си компютърни игри.

17.10 2012 в 16:01

На всички сухари много им пречи киното, а?

17.10 2012 в 15:53

Най-лошо е когато не фантазираш нищо освен коментари в нет-а.

17.10 2012 в 15:02

Те, сегашните не издават, щото са много примитивни, като нямото кино. Ням космос. Пък тогавашните ще могат да издават, ще видиш.

17.10 2012 в 14:29

Още една - когато летят в открития космос, космическите кораби, ракетите, совалките, оръжията ако щете, НЕ издават звуци като "фииииууу", "па, па, па, па..." т.н. Просто няма въздух, съответно не се разпространява и звук...

От междузвездни войни си го признават. Казват, че звукът е добавен нарочно.

17.10 2012 в 13:56

Все пак. Киното има други задачи (пропаганда, печалби, развлечение) различни от представянето на строгата истина.

17.10 2012 в 13:56

Да, не е ясно кое е по-лошо и опасно - фентъзито, или холивудската, с извинение, фантастика.
 
X