21 малко известни факта за Япония

Теодор Спасов 30 декември 2017 в 09:03 27787 2

Снимка Pixabay

Страната на изгряващото слънце – така е популярна Япония. За нея знаем, че е много добре развита икономически, инфраструктурно и технологично. Запознати сме и с културните особености – че японците буквално цепят минутата в точността си, че много държат на честността и на честта си. Но със сигурност има още много добри и лоши неща за Япония, които са по-малко популярни. Ето интересни факта за Япония, които вероятно не знаем или за които се сещаме често.

1. Повечето японски улици нямат имена

Японците нямат традиция да кръщават улиците си на заслужили личности, както правим ние, европейците. Вместо с имена, обозначат даден адрес, като назовават най-близката метростанция или най-близката административна сграда или забележителност. Това е причината повечето магазини и офиси имат карта на гърба на визитките и брошурите си.

За да изпратите писмо в Япония, е нужно да посочите пощенския код, населеното място, името на квартала и номера на блока (ако адресът е апартамент) или името на семейството (ако адресът е в къща).

2. Всяка година в Япония стават над 1500 земетресения

Япония е разположена в близост до границата между две тектонски плочи (до така наречения Огнен пръстен), като леките земетресения са ежедневно явление, което не смущава никого, а силните трусове се случват сравнително често.

Земетресението, което предизвика цунами през 2011 г. и тежка авария в АЕЦ „Фокушима“, бе с магнитуд 8,9 по Рихтер. В резултат от земетресението и цунамито тогава загиват над 15 000 души. Най-тежкият трус в Япония се случва през 1923 г., когато загиват 100 000 души.

3. Древните са се погрижили да предупредят съвременните японци за опасността от цунами

През 2011 г. цунами в Япония стана причина за смъртта на около 15 000 души. Оказва се, че Япония е осеяна с каменни плочи, които предупреждават да не се строи в по-ниските земи от тях, а само в по-високите. Съвременните японци обаче, както изглежда, не са изпълнили завета на своите предци.

4. Япония е сред страните, в които все още се изпълнява смъртно наказание

Смъртното наказание в Япония се прилага само за убийство, а екзекуциите се извършват чрез обесване. Обикновено те се осъществяват дълго след като присъдата е произнесена, обикновено между 5 и 7 години след нея. Осъдените на смърт са лишени от повечето от правата, с които се ползват другите затворници. Те нямат право също така да общуват с други затворници, като прекарват времето си зад решетките в самота и без достъп до медии, без да знаят точно в кой ден ще бъде изпълнена присъдата им. Така прекарват остатъка от живота си с мисълта, че всеки следващ ден може да им бъде последен.

5. Около 10 000 души годишно умират от преработване

Европейците често се успокояваме, че не знаем някой да е умрял от работа. В Япония обаче със сигурност това клише се опровергава.

След края на Втората световна война в страната на изгряващото слънце се наблюдава удивителен икономически подем. В годините на забележителен икономически ръст е било съвсем обичайно човек да работи по 60 часа седмично. Традицията да се работи много и всеотдайно, установена в онези години, е останала и до днес.

Преработването днес е социален феномен в Япония, като японското здравно министерство го посочва като проблем през 1987 г. Тогава се извършват някои законови промени с цел превенция на смъртта от преработване.

Днес, ако човек почине в резултат от претоварване на работното място и това бъде признато от съда, фирмата е длъжна да изплаща издръжка на семейството на починалия, както и големи еднократни компенсации, възлизащи на над 1 милиона щатски долара.

Най-често причина за смърт от преработване са инфарктите, както и усложнения от диабет и сърдечни болести. Японското правителство е признало, че през 2015 г. 2310 души са починали в резултат от преработване, но независими източници посочват, че броят им всяка година е 4-5 пъти по-голям, като жертвите са около 10 000 души.

6. Над 30 000 японци умират в самота всяка година

Кодокуши – така японците наричат един все по-често срещан феномен в своето общество, при който възрастни и самотни хора умират в дома си сами, без някой да разбере за смъртта им в продължение седмици, месеци и дори години.

Япония днес е една от най-застаряващите нации в света, в която традиционните семейни ценности и устои бързо се рушат, а близостта между поколения постепенно се разрушава. Според японското здравно министерство през 2013 г. е имало 3700 случая на кодокуши, но независими експерти определят този брой като 10 пъти по-голям.

7. Над 1 милион японци не излизат от домовете си поради потиснатост

Един от най-големите социални проблеми в Япония е, че 1 милион души, повечето от които млади мъже, се затварят в спалните си и не излизат навън с години. Проблемът е толкова често разпространен, че здравното министерство се опитва да предпази идващите поколения от това състояние, което оказва негативно влияние не само в семействата, но и върху икономиката.

Страдащите от състоянието, наричано хикикомори, отказват да се срещат с приятели и с членове на семейството си, като излизат изключително рядко, само в краен случай. Това състояние обикновено е временно, като рядко продължава повече от 7 години. Въпреки това обаче то е признато като един от основните социални проблеми в японското общество.

8. Втората световна война все още не е свършила за Япония

Поради диспут по отношение на Куриловите острови, Русия и Япония все още не са подписали мирно споразумение след края на Втората световна война. Макар и да не водят сражения, двете страни на практика формално са и до днес във война.

9. Спането на работа в Япония се възприема нормално

Ако докато седите пред компютъра в офиса случайно заспите, твърде вероятно е да бъдете обвинени в несериозно отношение към работния процес, ако се намирате в Европа. Но в Япония това би се възприело като знак, че сте отдаден на работата си.
Ако в Европа това би се възприело така, сякаш до късно снощи сте купонясвали, то в Япония ще се възприеме по-скоро като знак, че сте работили до късно и затова не сте си доспали.

Дрямката на стола в офиса е обичайно явление в Япония, като за това си има специална дума – инемури.

10. Повечето японци говорят по телефона дори и докато се къпят

Хората в Япония често говорят по телефона дори и докато са под душа, особено по-младите сред тях. Затова около 90 процента от всички мобилни телефони, които се продават в Япония, са водоустойчиви.

11. В Япония има повече домашни любимци, отколкото деца

Населението на страната на изгряващото слънце страда много силно от застаряване, тъй като продължителността на живота е най-високата в света, а в същото време се раждат много малко деца. В магазините се продават повече памперси за възрастни, отколкото за бебета, а в домакинствата има повече домашни любимци, отколкото децa.

Повечето семейни двойки имат по едно дете, семействата с две и повече деца са рядкост. В бъдеще това обезателно ще бъде предизвикателство пред икономиката на страната. Съществуват прогнозни опасения, че до 2060 г. населението на Япония може да намалее с до 30 процента.

12. Японците държат на точността

Японската култура е такава, че хората буквално цепят минутата. Влаковете в Япония са буквално най-точните в света, като закъсненията им са средно с не повече от 35 секунди.

Ако влак закъснее само с 5 минути, кондукторът е задължен да направи официално изявление за това и да се извини на пътниците. Тази прецизност често е критикувана, тъй като персоналът на железниците чувства голямо напрежение, като се е случвало то да довежда и до транспортни инциденти.

13. Япония, също като България, спасява десетки хиляди евреи по време на Холокоста

Малко известен факт е, че Япония спасява между 10 000 и 40 000 евреи по време на Холокоста, приемайки ги на своя територия. Консулът на Япония в Литва тогава, Чиун Сугихара, помага на десетки хиляди евреи да напуснат страната и да пристигнат в Япония като бежанци, рискувайки своята собствена кариера и животa на членовете на семейството си.

14. Япония е сред 4-те страни в света, които никога не са били чужда колония

Днес не е тайна, че европейският колониализъм е бил насилствен и често разрушителен. В продължение на няколко века целият свят е бил ту под властта на една европейска сила, ту на друга.

Но Япония е една от малкото страни, които не са били колонизирани. Другите три съществуващи и до днес държави, които никога не са били успешно колонизирани, са двете Кореи и Тайланд (Сиам).

15. Все повече млади японци избират да живеят в самота

Според доклад на японското правителство, публикуван през 2015 г., над 40% от японците на възраст между 20 и 39 години нямат постоянен партньор. Друг доклад на японското правителство, публикуван през 2010 г., гласи, че 25 процента от неженените мъже и жени между 30 и 39-годишна възраст в страната никога не са осъществявали полов контакт.

16. В Япония е обидно да се оставя бакшиш на сервитьор

Ако оставите бакшиш на сервитьор в Япония, той може наистина да се обиди. Затова често касовите бележки в ресторантите и кафенетата в Япония завършват с надпис на английски, гласящ: „Съобразно японската традиция, персоналът на заведението е напълно удовлетворен от своето заплащане. Поради тази причина бакшиши не се приемат“.

17. Хомосексуалността в японската древност е била правило, а не изключение

Японското общество преди края на 19-ти век не просто толерира хомосексуалното поведение, но дори го идеализира. През средните векове то е по-скоро правило, отколкото изключение.

През 12-ти век самураите стават управляващата класа в Япония. Те представлявали военна класа, която практикувала еднополовата любов по религиозни причини. Тези практики постепенно се усвояват и от японската средна класа, като стават особено популярни и престижни. С настъпването на модернизацията обаче тези практики биват забранени със закон.

18. Японците живеят най-дълго в света

Средната продължителност на живота на японците днес е 83,7 години. Това нарежда Япония на първо място в света по най-висока продължителност на живота. Понастоящем в страната на изгряващото слънце живеят над 50 000 столетници.

19. Най-честата причина за смърт сред младите хора в Япония е самоубийството

Основната причина за смърт сред хората на възраст между 20 и 44-годишна възраст в Япония е самоубийството.
Самоубийствата в Япония са значителен социален проблем, като честотата им е сравнително висока. През 2014 г. например над 70 души се самоубиват всеки ден, като повечето от тях са мъже.

Причините за самоубийствата най-често са депресия, безработица или проблеми със социализацията.

Традиционната японска култура има дълга история със самоубийства на честта. Самоубийството някога е било ритуал за самураите, за да не бъдат пленени от врага. То е било и традиция, когато някой е нарушавал честта на семейството – хората са се самоубивали, за да спестят срама на най-близките си.

20. Япония има повече от 6000 острова

Япония е островна държава, като в нея има 6000 острова. Основните големи острови обаче са само 4 – Хокайдо, Хоншу (най-големият остров, на който е разположена и столицата Токио), Шикоку и Кюшу.

21. Най-дълго съществувалата фирма в света е японска

„Конго гуми“ е името на най-дълго съществувалата в света фирма. Тя представлявала строителна компания, оперираща в продължение на 1400 години. Със седалище в Осака, компанията е създадена през 578 г. сл. Хр., като съществувала до 2006 г., когато е закрита поради финансови проблеми. Тогава е закупена от друга строителна фирма. Компанията била специализирана основно в строителство на будистки храмове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

2

Emil Kasamakov

07.01 2018 в 05:04

"Русия и Япония все още не са подписали мирно споразумение след края на Втората световна война. Макар и да не водят сражения, двете страни на практика формално са и до днес във война."

Това не е вярно. През 1956 подписват съвместна декларация, с която прекратяват състоянието на война, взаимно се отказват от претенции възникнали по време на войната, възстановяват дипломатически отношения и се съгласяват на продължаване на преговорите за мирен договор. Той още не е подписан, но и война също няма.

Отделно същата година подписват риболовна конвенция за тяхната част на Тихия океан, както и съглашение за спасяване на хора в морето.

16193

1

SC

31.12 2017 в 00:48

22. Японците правят най-извратеното BDSM и воайорско порно, но и в другите жанрове не изостават. А каквото не могат да извършат в реалността, го претворяват в комикси и анимации, което там е цяла индустрия. Сексуалната им фантазия достига невъобразими висоти (или по-скоро низости).
Същевременно, от много години насам е забранено гениталиите да бъдат ясно видими. Задължително трябва да бъдат размазани/пикселизирани или напълно цензурирани, така че зрителят да няма пряк поглед върху „екшъна“. Изключение се прави само за продукции, изнасяни за други държави и те не се допускат на вътрешния пазар.

Откъдето и да погледнеш, японците са смахната нация. Но пък това ги прави интересни.