Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цонев оправдан и на втора инстанция по обвинението за подкуп

Юлиан Христов 17 февруари 2014 в 16:30 3323 3

Цонев беше най-съденият министър от кабинета на тройната коалиция. Срещу него имаше заведени общо четири дела, като на три от тях беше оправдан на последна интстанция

Бившият военен министър Николай Цонев беше оправдан на втора инстанция по делото, в което отговаряше по обвинението за подкуп. 

Той, заедно с другите двама подсъдими в процеса - финансистът Тенчо Попов и съдията от СГС Петър Сантиров, бяха подсъдими за това, че са дали 20 хил. евро подкуп на следователя Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото. Целта на подкупа била да се спре разследване за злоупотреби на Цонев в качеството му на военен министър.

Делото придоби популярност сред показните акции на МВР при ръководството на Цветан Цветанов. Тогава МВР разпространи видео от ареста на Цонев, на което ясно се чува как тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев му заповядва да падне на колене, тъй като е "абсолютен престъпник". Малко по-късно, в хода на делото, бяха показани записи от охранителните камери на Тенчо Попов. На тях се виждаше как след ареста служителите на ГДБОП си правят снимка за спомен от акцията.

Тримата бяха оправдани на първа инстанция през октомври 2012 година. 

В понеделник стана ясно, че тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Спас Иванчев и членове Милена Панева и Калинка Георгиева е потвърдил изцяло оправдателната присъда, като решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС). 

Според мотивите на първоинстанционния съд срещу Цонев е имало скалъпени доказателства и лъжливи показания. Съдът подложи на съмнение приложените записи от специални разузнавателни средства, тъй като става ясно, че те са правени избирателно. От видеозаписите, които трябва да уличат единия от подсъдимите, липсват кадри, което накара съдът да заключи, че дистанционно оператор е управлявал стартирането и спирането на записа.

Според направената експертиза има моменти, които не са записани и това се вижда от появата на чаши на масата, на която седят събеседниците, без да се вижда кой ги носи.  

Цонев беше най-съденият министър от кабинета на тройната коалиция. Срещу него имаше заведени общо четири дела, като на тритой беше оправдан на последна интстанция.

На 1 юни 2012 г. ВКС оправда окончателно Цонев по обвинението за сключени неизгодни за армията сделки. Ексвоенният министър отговаряше пред съда за това, че в качеството си на шеф на дирекция във военното ведомство през 1999-2000 година е сключил сделки, с които е ощетил министерството с близо 1 млн. лв.

Цонев беше оправдан и по обвинението за това, че неправомерно е увеличил капитала на "Терем".

На последна инстанция той беше оправдан и по обвинението за това, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка с американската фирма "MIC Industries" за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews