София Филм Фест в Севлиево от 8 до 11 юли

ОFFNews 07 юли 2015 в 15:47 4667 1

В годината, в която честваме 100 години от създаването на българското кино, „СФФ в Севлиево” ще бъде открит на 8 юли (сряда) в 21:00 часа с българския филм „Време разделно”.

Той беше избран за любима кинотворба на българските зрители в специалния формат на БНТ, посветен на 100-годишния му юбилей. Режисьорът на филма академик Людмил Стайков лично ще го представи пред публиката в Севлиево. Официално събитието в града ще открие директорът на София Филм Фест - Стефан Китанов.

Отново всички киномани са поканени на площада пред Общината – на кино на открито В случай, че природата предложи дъждовни вечери – прожекциите ще бъдат реализирани във фоайето на Общината. Входът е свободен.

На следващия ден - 9 юли (четвъртък), отново в 21:00 часа започва вторият фестивален ден със „Солта на земята” – филм на режисьора Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо, с номинация за „Оскар” за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” на Кан 2014.

В 23:00 часа зрителите ще имат възможност да видят един от най-стойностните и обсъждани филми в последните 12 месеца, носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар „Левиатан” на Андрей Звягинцев.

Третият фестивален ден - 10 юли (петък), продължава с нов акцент върху родното кино - филма „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, от 21:00 часа. Творбата е носител на наградата за най-добър филм на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” 2014. Операторът на филма Красимир Андонов ще бъде специален гост в Севлиево, за да представи филма, и ще очаква впечатленията на публиката.

В 23:00 часа започва изключителният филм „Диви истории” на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, номиниран за чуждоезичен „Оскар” 2014, както и носител на 9 награди на Аржентинската филмова академия и на множество отличия от десетки международни филмови форуми.

Последният фестивален ден в Севлиево стартира отново с български филм – на 11 юли (събота) от 21:00 часа ще бъде представен Големият победител на 19-ия СФФ – „Урок” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Специален гост в Севлиево ще бъде актьорът Стефан Денолюбов, който ще представи филма и ще очаква въпроси от публиката. Филмът беше отличен с Голямата награда „София - град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм, наградата на ФИПРЕСИ, в Сан Себастиан ’14 получи наградата за най-добър нов режисьор, в Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”, в Солун ’14 беше отличен за най-добър сценарий и с приза „Бронзов Александър”, в Токио ’14 получи Специалната награда на журито.

В 23:00 часа фестивалът продължава с най-новата творба на любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс – неговият авторски, режисьорски и актьорски филм „Водачът”.

    Най-важното
    Всички новини
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)