Ще си сътрудничим с Румъния при извънредни ситуации

OFFNews 01 април 2015 в 14:41 2189 0

Снимка БГНЕС/ Архив

На днешното си заседание Министерският съвет одобри проект на междуправителствено споразумение между България и Румъния за сътрудничество в областта на извънредните ситуации.

Документът определя правната рамка за взаимодействие както в областта на превенцията, така и за оказване на помощ в случай на мащабни извънредни ситуации- природни и причинени от човека бедствия и пожари.

Междуправителственото споразумение регламентира взаимната подкрепа на двете страни за снабдяването на спасителните екипи с оборудване, както и обмена на опит и добри практики в областта на пожарната безопасност и защитата на населението.

Очаква се страната ни да обменя с Румъния и информация за източници на риск, особено когато причиняват бедствия с трансгранични последици. Двете страни ще организират организират на съвместни дейности за постигане на оперативна съвместимост на комуникационните и информационните системи, както и на системите за ранно предупреждение и оповестяване.

Споразумението съдържа клаузи относно координацията и ръководството на операции по оказване на помощ, процедурите по преминаване на границата и възможността за използване на въздухоплавателни средства.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!