САЩ спират провалила се програма за обучение бойци против ИДИЛ

OFFNews 09 октомври 2015 в 15:55 4145 14

Syrian rebels

Снимка Архив

Необучени бунтовници в Сирия

Администрацията на Обама сложи край на програмата на Министерството на отбраната за трениране и въоръжаване на сирийски бунтовници, пише „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на анонимен служител от Пентагона.

Решението на практика е признание за провала на този опит да се създадат части, способни да се сражават против ИДИЛ.

По програмата бяха предвидени 500 милиона долара за набиране на т. нар. умерени сирийски бунтовници, които да минат подготовка в Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Малък тренировъчен център е бил открит и в Турция, допълва служителят.

Високопоставен американски генерал е съобщил пред Конгреса миналия месец, че само „четирима или петима“ обучени от САЩ бунтовници още се бият на терена. А сенаторът Джеф Сешънс, републиканец от Алабама, е нарекъл програмата „тотален провал“.

Първоначалният замисъл е бил по тази програма, стартирана официално през декември м.г., да бъдат подготвени общо 15 000 бойци, от които 5400 тази година. Очаква се всеки момент за нейното прекратяване да бъде съобщено и официално.

Новината съвпада със съобщения, че сили на ИДИЛ са завзели няколко села в околностите на Алепо, голям град в северна Сирия. Те са ги отвоювали от други бунтовнически групи, предаде Ройтерс.

В същия район тази седмица е бил убит генерал от иранските съветници, които помагат на правителствените войски в Сирия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!