Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Русия не допуска да се говори за отмяна на „Южен поток“

OFFNews 13 януари 2014 в 22:24 5449 14

Владимир Чижов
Владимир Чижов

Русия очаква, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще представи тези дни в Москва предложенията на Европейската комисия по адаптацията, на междуправителствените договори по газопровода „Южен поток“ към Третия енергиен пакет на Евросъюза. За това съобщи постоянният прдставител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.


„Еврокомисарят Йотингер ще бъде в Москва на 17 януари за участие в заседанието на постоянния съвет за партньорство между Русия и ЕС по енергетиката. Вероятно тогава ще каже нещо“, заяви Чижов на брифинга в експертния институт „Център за европейска политика“.


“Ако шестте страни от ЕС са се съгласили да дадат преговорни пълномощия на Европейската комисия, ние ще разговаряме с нея, но не и по въпроса да обявим тези споразумения за невалидни. Ще говорим за възможността може би да пригодим разпоредбите на Третия енергиен пакет към тези споразумения, а не обратното”, добави Чижов. Той напомни, че, когато са подписвали договорите, шестте страни от ЕС са си давали сметка за последствията и усложненията, които могат да възникнат.

В началото на декември 2013 г. прес-секретарят на Йотингер заяви, че започването на строителството на участъците от газопровода на териториуята на България и Сърбия не противоречи на европейското законодателство по отношение на конкуренцията, но съглашението между Русия и страните от ЕС за строителството на „Южен поток“ „не съответства на европейското законодатекство и трябва да се коригира“. Тогава Йотингер обеща Комисията да е “адвокат” на шестте държави в разговорите с Русия. Дипломати обаче изразиха скептицизъм, че това ще накара руснаците да отстъпят от условията на вече подписаните договори.

За реализацията на сухопътната част от проекта са подписани междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия. Очаква се общата проектна производителност на газопровода в първата година от експлоатацията му (по план – 2019 г.) да бъде около 16 млрд куб. метра, а след това тя да достигне 63 млрд. куб. метра на година.

Стрителството на газопровода вече започна в България и Сърбия, а скоро ще стартира и в Унгария.

Европейската комисия заплашва шестте страни по пътя на бъдещия газопровод с процедура за нарушение и евентуални глоби, ако те не променят споразуменията, за да отразят те изискванията на цитирания пакет – разделяне на производството от преноса на енергия, равен достъп на доставчиците до тръбата и неазависим управител на газопровода.

По идея на българския енергиен министър Драгомир Стойнев през декември споменатите държави упълномощиха Комисията да преговаря с Москва от тяхно име.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!