ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия

OFFNews 14 април 2014 в 20:16 3801 1

Проектът „ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия”, с референтен номер 2007CB16IPO006-2011-2-108, се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 България–Сърбия, CCI № 2007CB16IPO006. Партньори по проекта са Журналистическо сдружение „Балкански форум” – Самоков, Център за демокрация и развитие на Южна Сърбия – Лесковац и Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил. Срокът на неговото изпълнение е 12 месеца.

Главната цел на проекта е да популяризира богатото културно-историческо наследство и природни забележителности в трансграничния регион, чрез публикации на български и сръбски журналисти и да допринесе за повишаване на взаимния туристически поток в южния граничен район на България и Сърбия.

За постигане на основната цел в рамките на проекта се проведоха четири пътуващи журналистически обучителни семинари в България и Сърбия. От 19 до 22 септември 2013 г. 15 български журналисти посетиха културни, исторически и природни забележителности в района на Босилеград, Враня, Лесковац и Ниш, участваха в срещи с кметове, местни културни дейци, преподаватели от Нишкия университет и сръбски журналисти. Пътуването съвпадна с тържествата в Ниш – родния град на император Константин Велики, по повод 1700 години от издаването на Миланския едикт за веротърпимостта.

Във втория пътуващ семинар, проведен от 17 до 20 октомври 2013 г., участваха 15 сръбски журналисти, които се запознаха със забележителностите и природните дадености на Кюстендил, Невестино, Сапарева баня, Паничище, докоснаха се до магията на Седемте рилски езера, срещнаха се с кметовете на Кюстендил Сапарева Баня, както и с представители на местните медии. Най-голямата българска светиня – Рилският манастир, бе посетен в Деня на Свети Иван Рилски (19 октомври). Маршрутът в България продължи с посещение на Бобошевския район и завърши на изходната точка – Кюстендил.

В третия пътуващ семинар, проведен от 3 до 6 април 2014 г., участваха 15 сръбски журналисти, които посетиха Перник и възстановената крепост Кракра, храмът „Св. Неделя” в София, където се пазят мощите на Св. крал Стефан Милутин, възстановената късноантична крепост Цари Мали град край Белчин, Самоковско. Гостите от Сърбия се запознаха с богатото културно-историческо наследство на региона, запазено в музеите в Перник, София и Самоков, срещнаха се с местни журналисти от Самоков и усетиха магията на Рила планина при пребиваването си в курортния комплекс Боровец.

От 10 до 13 април 2014 г. 15 български журналисти посетиха културни, исторически и природни забележителности в района на Димитровград (Цариброд), Ниш, Княжевац и Пирот, срещнаха се с кметове, местни културни дейци и сръбски журналисти. Пътувайки през удивителното ждрело на река Ерма, българските журналисти се поклониха в средновековните манастири в Поганово и Суково, а в Ниш посетиха паметника на Чегар и знаменитата Челе кула. В най-модерния ски-център в Сърбия – хотел „Стара планина” – гостите от България се срещнаха с представители на сръбските общини от региона. Програмата завърши с посещението на етно селище Сърна в с. Иново и панорамна обиколка на град Пирот.

Заедно с останалите проектни дейности, като разработване на културни маршрути, преоткриващи културно-историческите и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия; публикации на местни журналисти в местните медии; създаване на печатни и дигитални изходящи продукти, настоящият съвместен проект си поставя постигането на следните специфични цели:

Изработване на туристически маршрути на природните забележителности и културното и историческо наследство, разположено в южната гранична област на България и Сърбия;

Сближаване между сърби и българи за преоткриване на общото културно-историческо наследство и природните забележителности в южната гранична област;
Преодоляване на бариерата в граничната комуникация;

Развитие на журналистическата мрежа за подпомагане на бъдещи общи гранични инициативи и осъществяване на други съвместни проекти;

Превръщане на уеб-сайта на проекта в платформа на бъдещи съвместни инициативи.

За допълнителна информация посетете сайта Bulgaria-Serbia.EU

Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия, договор № 2007CB16IPO006-2011-2-108
Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No 2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Журналистическо сдружение „Балкански форум” и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Най-важното
Всички новини