Плевнелиев: В президентството коалиции няма да се правят

OFFNews 30 май 2014 в 12:13 2676 1

В Президентството коалиции няма да се правят, формули „3-5-8“ или каквито и да било други, няма да се спрягат. Нямам намерение да излизам извън конституционните си правомощия. Разговори – да, консултации – да, но посредничество и политическо брокерство от мен не очаквайте.

Така президентът Росен Плевнелиев коментира очакванията му след проведените избори за Европейски парламент и нагласите за рокади в правителството или предсрочни избори. Държавният глава отказа да коментира как изборите ще се отразят на правителството, като съдбата на кабинета може да бъде решена единствено в парламента. 

"Проведените в неделя избори за Европейски парламент имат и своето вътрешнополитическо измерение. Всеки от участниците трябва да направи своя анализ на изборите, да оцени какво казаха българските граждани. Като президент спазвам стриктно Конституцията, затова не мога да коментирам как тези избори ще се отразят на правителството – това не е в правомощията на държавния глава. Парламентарно представените политически сили имат своята голяма отговорност. Съдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента. През изминалата 2013 година показах, че мога да нося своите конституционни отговорности и то в кризисна и непредвидима среда на масови протести. Ще продължа занапред да изпълнявам отговорно своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания", каза Плевнелиев.

По думите му изборите ясно са показали каква посока на развитие за страната искат българите: "Българският народ каза „не“ на евроскептицизма и на антиевропейската реторика. Българският народ и българският гласоподавател каза „да“ на европейската интеграция и даде допълнителна доза доверие на нашия общ европейски проект. България е една от много малкото държави-членки, която няма да изпрати антиевропейци като депутати в европейския парламент."  

Президентът каза още, че ниската избирателна активност е предизвикателство пред политиците, защото е ясно, че не са успели да мотивират избирателите. "Тезата, че европейските избори обикновено имат ниска избирателна активност и че гласуващите са по-малко и това е нормално, не ме удовлетворява. За съжаление, политическата обстановка в страната през последната година, както и качеството на дебата през последния месец се отразяват негативно върху избирателната активност", каза още Плевнелиев.

Диалог между партиите

Единствено правилното дългосрочно решение за България е да има нормален и цивилизован диалог между политическите партии, каза президентът. Държавният глава призова за дебат и за отговорност на политическите лидери, които да дискутират по дългосрочните национални приоритети и да надграждат постигнатото по тях.

Всички краткосрочни решения, които се отнасят до правителството, ще бъдат взети в Народното събрание, заяви Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. Президентът допълни, че иска да се запознае с оценката на политическите лидери на резултатите от провелите се на 25 май избори за членове на Европейския парламент, както и за ситуацията в страната. Неформални работни разговори държавният глава вече е провел с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан. „Консултации не правя, водя нормални разговори с политическите лидери“, допълни президентът.

Росен Плевнелиев обяви, че планира скоро да покани избраните за членове на Европейския парламент от страната ни. „Моята голяма надежда е, че те ще работят като екип, за да защитят националния интерес. Искам да ги окуража да бъдат надпартийни и да работят заедно“, каза президентът.

Изборът на еврокомисар

По отношение на избора на европейски комисар от България държавният глава посочи, че процедурата по избор е разписана ясно, тя трябва да бъде спазена и за нея правителството носи своята отговорност. Росен Плевнелиев апелира за отговорно отношение към процедурата, но и към процеса на избор на европейски комисар. „Задължение на политическите лидери е не просто да спазят процедурата, а България да има достойно представителство, с което да се гордеем с работата на бъдещия български еврокомисар“, подчерта Росен Плевнелиев. „Държа много на подхода – не задкулисно, не в последния момент, а на процес, който да гарантира силна легитимност и силна кандидатура на България“, заяви държавният глава.

Запитан дали ще наложи вето върху Закона за МВР, президентът заяви, че ако върне закона за ново обсъждане, това ще се случи с много точни и ясни аргументи. Президентът посочи за пример част от мотивите си да наложи вето върху Изборния кодекс, по отношение на преференцията на вота. „Кодексът трябва да въвежда еднакъв подход и за мен е неприемлив различният начин, по който се урежда гласуването с предпочитания. Различието в правилата разколебава и обърква избирателите в тяхното намерение да гласуват за личност“, припомни мотивите си държавният глава. „Подходът ми е добронамерен и прагматичен, така ще бъде и с този закон и това може само да помогне на Народното събрание“, подчерта държавният глава.

Президентът отново призова Народното събрание да се отнесе отговорно към процедурата за референдум за промяна на изборните правила, по която няма развитие вече пет месеца. „Когато представителната демокрация има проблеми, пряката демокрация идва на помощ. Моят апел към Народното събрание е да работят за повече доверие, да чуят гражданите, както аз ги чух, и да стартират по отговорен начин процедурата за национален референдум“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews