Остава бедственото положение в 10 общини

Юлиан Христов 27 януари 2012 в 08:43 1810 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В цялата страна остава в сила код "червено", обявен вчера. Заради влошената зимна обстановка затруднено е снабдяването с хранителни продукти на 15 населени места в Софийска област.

Бедствено положение е обявено в 10 общини в страната. Това са - Своге, Годеч, Ловеч, Иваново, Лесичово, Батак, Велинград, Баните, Попово и Смолян. Без електрозахранване са все още над 120 селища, в други 7 е нарушено водоснабдяването. Остава в сила забраната за движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона на територията на цялата страна.

Постепенно зимната обстановка в страната се нормализира. Снегът в София спря, няма вятър. Летище София работи нормално.

След обилните снеговалежи и понижаването на температурата, обстановката в страна продължава да е усложнена, но е под контрол. Страната привиква към живот в зимни условия, които за тази част от годината са нещо нормално. През изминалото денонощие са получени над 400 сигнала за произшествия.

През нощта е оказана помощ на бедстващи пътници от моторни превозни средства в областите Варна, Добрич и Силистра.

Вторично явление във връзка със зимната обстановка е зачестяването на случаите на битови пожари с жертви и пострадали в следствие на неправилно използване на електродомакински отоплителни уреди.

Движението при влаковете е при зимни условия, има закъснения, но отменени влакове има само на участъка Велинград – Добринище. Няма да допуснем пътници да останат между гарите, каза Христо Иванов, директор „Експлоатация” в БДЖ „Пътнически превози”.

След преминаването на снежния фронт обстановката в западната част се възстановява, но в източната има проблеми. Ветровете бяха ураганни, видимостта беше около метър и половина, нямаше видимост, хората губеха пътя. Трудности има и за почистващата техника. Затворена е магистрала „Хемус” между Шумен и Варна. Участъкът между Стара и Нова Загора също е затворен.

Пътната обстановка остава усложнена. На 448 сигнала за произшествия са реагирали през изминалото денонощие служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщиха от Ситуационния център на МВР. Продължава да е спряно движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона на територията на цялата страна. Ограничението ще е в сила до подобряване на метеорологичните условия. През изминалото денонощие звената за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 448 сигнала за произшествия, от тях - 71 пожара и 365 спасителни дейности. 7 нуждаещи се от хемодиализа са транспортирани до медицински заведения. Структурните звена работят при пълна мобилизация. Изтеглят се аварирали автомобили, премахват са паднали дървета и клони. Най-голямо натоварване имаше в област Русе, където екипите са реагирали на 35 сигнала за бедстващи. В района на гр. Чирпан екипите за спасителни дейности са оказали съдействие на закъсали около 100 леки и няколко тежкотоварни автомобила. В момента обстановката там се нормализира. Затруднен достъп и доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост имаше в 15 населени места от област София, като най-тежка беше обстановката в общините Годеч и Своге при снежна покривка от 80-100 см.

Най-важното
Всички новини