Quantcast

Бъчварова отбеляза, че нелегалните имигранти се преместили от границата в тайниците

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2016 в 18:31 8137 0

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обходи трасето по българо-турската граница от Малко Търново до Резово и се запозна на място с организацията на работа по изграждане на границата. 

„Строящият се в момента участък е на практика последният голям, който остава, за да се завърши съоръжението. Аз лично исках да видя трасето и да се запозная на място с усилията и резултатите с оглед планиране на необходимите действия“. Това посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след работните си посещения в Малко Търново и Резово.

Тя направи обход на цялото трасе в района, където в момента текат дейност по изграждане на инженерното съоръжение.

"Личното ми впечатление е, че организацията на работа е много добра, работи се интензивно, колкото по-рано успеем да завършим съоръжението, толкова по-скоро ще имаме резултати, но колеги от патрулите споделиха, че самият факт, че се строи по това трасе вече дава резултат", каза министърът.

По време на разговорите с кмета и общинското ръководство на Малко Търново бяха дискутирани впечатленията и изискванията към работата на служителите на реда.

Сред жителите в този район няма констатирани каналджии – отбеляза вътрешният министър. По думите й, през последната седмица се забелязва спад на нелегално влизащите. „Прави впечатление, че в сравнение с предишни периоди се увеличават опитите да се премине в тайници в големи транспортни средства през ГКПП. Това е и косвен индикатор, че има ефект от усилията, които полагаме, и от изграждането на съоръжението. Показател за снижена нелегална миграция е и фактът, че сред задържаните на изход на българо-сръбската граница намалява делът на хората, които са без регистрации“, посочи министър Бъчварова. 

Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков увери, че до края на годината временното инженерно съоръжение ще бъде готово. Към момента са възложени 50 км, а с отпуснатите от Министерския съвет средства следващата седмица ще бъде възложено изграждането и на останалите 10 км и по този начин на цялата територия на Бургаска област ще има 127 км изградено съоръжение. Целта е то да бъде завършено в срок и качествено, подчерта Чолаков. 

Министър Бъчварова коментира и протестните действия в елховското село Бояново: "Вчера разговарях с кмета на селото Кръстьо Драганов, който ме увери, че живеещите там нямат големи притеснения от подготвянето на самата площадка, защото имат впечатления от Разпределителния център в Елхово, който също е от затворен тип. Според информацията и от областния управител, съвсем малка част от протестиращите са били местни жители. Няма тревожни настроения, по-скоро има опит да се създадат такива. Става дума за подготовка за терен, на който, ако се наложи, при изключително голям натиск, ще разположим фургони, за да можем да настаняваме там хора. Няма да бъде постоянно действащ център. Това е и допълнителна възможност за заетост и при подготовката на площадката, и при самото обслужване. Ще бъде преценено къде и дали се налага. Важно е да не се политизира темата". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!