Жега в СОС днес, гласуват парите на София

OFFNews 06 февруари 2020 в 08:04 1796 0

Столичният общински съвет ще гласува днес бюджета на София за 2020 година. Той е в размер на 1 милиард и 722 милиона лева. 

4 млн. лева повече са заложени и в капиталовата програма на общината, която е на стойност 475 млн. лева. Инфраструктура и екология са основните акценти в бюджета. Предвидени са средства за изграждане на 13 нови детски градини и основни ремонти на 25 училища.

Най-големите проекти остават довършването на строящата се част от третата линия на метрото и купуването на нови тролеи, трамваи и електрически автобуси за градския транспорт. Заложено е и изграждането на т. нар. Източна тангента, която трябва да свързва бул. "Ботевградско шосе" със Северната скоростна тангента.

"Имаме да решим две основни задачи. В капиталовата програма да защитим повече средства за инвестиции в кварталите - квартални улици, тротоари, паркинги, детски градини, училища. Да продължим подобряването на градския транспорт, да гарантираме инвестиции в екологията за подобряване на качеството на въздуха, възстановяване на паркове, градски градини, залесяване", обяви кметът Йорданка Фандъкова. 

В СОС предстоят разгорещени дебати за парите на столицата. 

Общинският съветник от БСП Иван Таков определи вчера бюджет'2020 като неамбициозен. "Бюджетът трябва да бъде израз на политики, а не просто счетоводна справка. Форматът на всички бюджети не е променен и изпълнението на бюджета от миналата година е под 85%, докато изпълнението на капиталовата програма е 67%. Това означава, че са останали 211 млн. неизразходвани пари", обясни той. 

В бюджета са предвидени 10 млн. лева, които да бъдат предоставени директно на районните кметове. Управниците на кварталите могат да кандидатстват и за допълнително финансиране с конкретни проекти за още пари.

Предложението на БСП е 53 млн. лв. да бъдат предоставени на районните кметове. 

Според ДБ вариант приходите на общината да се увеличат с над 24 млн. лв. е листването на 20% от капитала на "Софийски имоти" на фондовата борса още през първото тримесечие. Според изчисленията на групата другите събрани приходи могат да дойдат от намаление на заложените приходи от дивиденти, при които събираемостта е 2.6%, и увеличение на данъка върху недвижими имоти и приходите от глоби и лихви. 

Акцент в предложенията на независимия депутат Борис Бонев е строежът на подземни и многоетажни паркинги, и то без частно партньорство. Той предвижда парите да се съберат от увеличение на някои такси, като тази за тротоарно право, и актуализиране на цената за разрешителни за строеж.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови