Бюджетът на София за догодина: 16 нови детски градини и 10 училища

OFFNews 20 декември 2019 в 12:43 3206 0

Снимка Александра Маркарян

Всички обещани приоритети в предизборната програма на кмета Йорданка Фандъкова имат точно предвидени суми във финансовата рамка на бюджета на столицата за следващата година - Млада София, Свързана София и т.н., заяви зам. -кметът Дончо Барбалов на семинар на СОС за представяне на проектобюджета на общината. 

За 2020 г. сумата е 1,703 млрд. лв., предвижда предложението на Фандъкова. 

Инвестициите в кварталите, развитието на метрото, градския транспорт, екологията, образованието, културата и опазване на културно-историческото наследство са топ приоритетите, с които да осигурим развитието на София, подчерта столичният кмет. 

По думите й към всеки лев данъци от софиянци общината добавя по още 1 лев средства от европрограми. 

Догодина ще се изгражда разширение на бул. “Филип Кутев”, нов участък от бул. “Тодор Каблешков”, пробив на бул. “Петър Дертлиев”, нов участък от Източната тангента - от бул. “Ботевградско шосе” до северната тангента. Основно ще се ремонтират улиците “Първа българска армия”, “Кукуш”, “Йосиф Щросмайер”, “Николай Коперник”, “Атанас Узунов”, “Народно хоро” и др. Ще се ремонтира и третият етап от бул. “България”. 

Догодина трябва да стартира и ремонтът на трамвайната линия от Съдебната палата до Княжево с линеен парк по бул. "Македония". 

15 млн. лв. се предвиждат за отчуждаване на земи за важни инфраструктурни проекти. 

213 млн. лв. са предвидени за метрото, за 38 нови трамвая, 30 тролея и 82 електробуса. Предвижда се актуализация на разписанията на градския транспорт и пускане на довеждащ транспорт в кварталите. 

37,6 млн. лв. се предвиждат за екология, ремонт на паркове и рекултивация на депа. Предвижда се довършване на ремонта на Западния парк, Северния парк, парк “Дружба” и “Заимов”. Планирана е и реконструкция на градинката "Св. Георги". СО ще кандадатства по програми и за възстановяването на още части от Борисовата градина, сред които и Езерото с лилиите. 

61,4 млн. лв. ще се инвестират в ремонт и изграждане на нови детски градини и училища. Догодина ще се построят 9 нови детски градини, 6 училищни сгради и 2 ясли. Отделно общината е готова с проекти за 40 млн. лв. за още 7 нови детски градини и 4 училищни сгради и ще кандидатства за средства от държавата.

Имаме огромен шанс догодина да изградим 16 нови детски градини и 10 училища, подчерта Фандъкова. 

Официално проектът за бюджет ще влезе в СОС до 23 януари, уточни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови