Зелени централи продавали масово ток на черно

OFFNews 16 август 2014 в 09:24 8004 17

Големи вятърни и слънчеви паркове продавали масово ток на по-високи преференциални цени, преди да са получили разрешение за експлоатация.

Това показва междинният доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи „Труд“.
От Комисията за момента отказват да дадат информация за това кои са централите и кога са ставали тези нарушения, тъй като констатациите не са окончателни.

ДКЕВР е открил нарушения и в екоцентралите, субсидирани от ЕС. Те са сключвали договори с доставчиците на ток – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, на по-високи цени, като по този начин са получавали двойна субсидия – както от държавата, така и от ЕС.

Енергийният регулатор посочва още в междинния си доклад, че има много централи, които въпреки че били присъединени към електрическата мрежа през юни 2012 г., започнали да издават фактури едва между 4 и 6 месеца по-късно. По този начин те са успели да продават ток на много по-високи цени, които зависят от момента на присъединяване към мрежата.

Освен това ДКЕВР е открил и че редица зелени централи изобщо не са имали договор за достъп. Въпреки това обаче те са продавали ток на високи цени.

Открити са и редица несъответствия между договорите за присъединяване и документите, издадени от строителния контрол.

В доклада на ДКЕВР се посочва още, че при така формулираните цени на тока държавната енергетика губи по 250 млн. лева на година. Това може да се промени, ако ЕС разреши принудителното намаляване на цените на тока от американски централи и зелени мощности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews