Зелени централи продавали масово ток на черно

OFFNews Последна промяна на 16 август 2014 в 09:24 7326 17

Големи вятърни и слънчеви паркове продавали масово ток на по-високи преференциални цени, преди да са получили разрешение за експлоатация.

Това показва междинният доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи „Труд“.
От Комисията за момента отказват да дадат информация за това кои са централите и кога са ставали тези нарушения, тъй като констатациите не са окончателни.

ДКЕВР е открил нарушения и в екоцентралите, субсидирани от ЕС. Те са сключвали договори с доставчиците на ток – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, на по-високи цени, като по този начин са получавали двойна субсидия – както от държавата, така и от ЕС.

Енергийният регулатор посочва още в междинния си доклад, че има много централи, които въпреки че били присъединени към електрическата мрежа през юни 2012 г., започнали да издават фактури едва между 4 и 6 месеца по-късно. По този начин те са успели да продават ток на много по-високи цени, които зависят от момента на присъединяване към мрежата.

Освен това ДКЕВР е открил и че редица зелени централи изобщо не са имали договор за достъп. Въпреки това обаче те са продавали ток на високи цени.

Открити са и редица несъответствия между договорите за присъединяване и документите, издадени от строителния контрол.

В доклада на ДКЕВР се посочва още, че при така формулираните цени на тока държавната енергетика губи по 250 млн. лева на година. Това може да се промени, ако ЕС разреши принудителното намаляване на цените на тока от американски централи и зелени мощности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2014 в 18:23

Стефане, подушвам аз колега от отрасъла :) Ако не от него то поне доста си чел. Но за маришките въглища не си прав. Не са камъни ами жълтокафява пръст и в нея цели недоизгнили клони и подобни, не успяло да стане на въглища. Та това чудо нашите успяваха да го накарат да гори с обилно поръсване с нафта и подобни трикове. Световен рекорд по правене на ток от негорима материя, най-нискокалоричните въглища в света. Но давал Господ, има от тях за още 100-150 години.

А за серните окиси при тяхното горене си прав, невъобразими отрови. По време на социализма лесно, да му мислят заарлиите. Но пустите европейци норми измислили и очистни инсталации искат. А те проклетите скъпи, колкото за централата толкова и за очистката, такова чудо да го вкараш в нормите никак не е евтино.

Та това е обяснението за скъпият "американски" ток. Ако на другите Марици почнат да им налагат глобите за отровите а не да се измъкват с безплатните зелени квоти никак не се знае какво ще стане с цената на тока им. Или пък ако на тока от Козлодуй почнем да начисляваме разходите за съхраняване на радиоактивните отпадъци и то за цели 150,000 години. Ама да му мислят правнуците.

Засега газа си остава най-чисто особено ако ти е собствен. Или поне не си се вързал на само един продавач, ясно е какво става тогава с цената. Иначе в Добруджа не са въглища ами чисто злато. Но те по-добре да си стоят и след време като в света почнат да свършват да се продават като кокс, не да се горят.

16.08 2014 в 15:30

Еми так си и помислихме, Стефане - най-доброто в армията и службите, еййй...нема да се върне онова време, западняците май се оказаха по-големи гадове, хахаха...

...обачеее временно...колелото на историята се върти, на педероатлантиците ще им се върне тъпкано...

...щото стария професор по някое време ще се изпикае с кеф в Ламанша, може и при Дюнкерк, и пишеме на плажа "Балкански беше тук", камараден...

16.08 2014 в 14:49

Ми, откъде. Ходех по улицата, спънах се, паднах, свестих се - гледам - гипс. И знам.
Отказвам да го опозная, гражданино началник!
Друго не помня ...
Беше от някоя съветска комедия, ама верно не помня коя:) У нас нали беше като си насапунисаш главата в банята, и точно после да го видиш ...:)
Ако трябва честно - като малък много крадях. Хващаха ме чак вкъщи, и ме биеха кат тупан. Обаче в паузите успявах скришом да прочета всичко откраднато. После ме хванаха военните, ма аз и на тях не им се дадох. И тяхното прочетох:)
После минаха години.
Само не обаждай на никого, то аз и сега такова ...:)

16.08 2014 в 14:16

Мани, мани, Стефане - абе голяма работа си бе, откъде знаеш толкова много неща?

Вече не правят такива, направо ни създаваш комплекс за непълноценност.

Йончев трябва да ти плаща за повдигане интелектуалното ниво на форума, и на нас де...

16.08 2014 в 13:42

Не бе, Балкански, това е просто ГЛУПОСТ. Натрапиха го и на себе си. Неимоверна, турбо, ултра, мега, нитро, ГЛУПОСТ.
Не можеш да имаш промишленост на вторични източници, по принцип. Щото кпд, което пък Втория принцип на термодинамиката. Даже на водород, дори да имаш много атомни реактори. Не може - не е рентабилно. Както термоядрената реакция. Някак да я запалиш можеш, а да имаш файда от нея - не. Можеш да доизгориш каквото има на тая планета, но то повечето пак е на Газпром. Или на Роснефт. А кой не вярва - да върви да каже мнението си на п-пк Путин. Обаче той пък да не се оплаче на арм. ген. Шойгу, щото тоя па като го гледам, ми се вижда нещо свиреп якут. Може даже да не е християнин, и как да се пазаря с него - хабер си нямам.
Въглища и уран, много, има и в Антарктида. Но тя също е руска, понеже техен капитан я е открил. Там никой няма право да копае нищо до 2039-а, след войната през 54-а, но на руснаците до тогава не им и трябва. А там ще се разбират сигурно с Бразилия и Мексико, без друго не със северната америка, ма то май и нас няма да ни вълнува. Бидейки в място злачно и покойно.

16.08 2014 в 13:03

ДКЕВР - това съучастника на правителството Олигарски и младия и успял Пееф дето за една година докара ТРИ МИЛИАРДА дефицит в енергийната система??? С ония шефовете дето нямат достъп до информация половината щото са вече осъдени???
Разбира се че им вярвам ... 250 милиона на година - къде са останалите 2,750 милиона бе уроди нещастни???? И още толкова от КТБ, и още толкова от ПИБ??? При годишен Бюджет от малко над 30млрд, комунистите откраднаха около 50% ....

16.08 2014 в 12:37

В изкупуването на СКЪП ТОК от частните американски Марици и частните "зелени централи" централи НЯМА НИКАКВА ПАЗАРНА ЛОГИКА.

Това е някаква престъпна еврогейско-педероатлантическа девиация, да ни карат принудително да плащаме фантастични цени и да изкупуваме целия произведен СКЪП ТОК, вместо да действа НОРМАЛНАТА ПАЗАРНА ЛОГИКА - купува се само най-евтиното с оптимално съотношение цена-качество.

Западняшките колониалисти ни натрапиха ИЗВРАТЕНА ПАЗАРНА РЕГУЛАЦИЯ, за да смучат печалби от най-бедната страна в Европа. Омерзен съм.

16.08 2014 в 12:33

Ядреното гориво също поскъпва. нараства и големината на авариите и броят им. Япония ще освободи резервоарите си с радиактивна вода в океана 300 тона дневно с неописуеми отрови в тях. Това което никога не биваше и нямаше да се случи вече е факт. Отравят всичко живо. И проблема е наистина КОЛОСАЛЕН. Ядрената енергетика приключи и не е алтернатива и не е за възхваляване.

16.08 2014 в 12:17

Докогато тия, които ги държат, искат парите за глупостите си напред.
Ти виждал ли си маришките въглища? Това НЕ Е кюмур. Камъни са. Което и беше нашето ноу-хау през 70-80-те.
Как гори такова чудо? Правилно - с изхвърляне на ужасяващи количества сяра, заради което очистващите инсталации струват наистина толкова, колкото са поискали операторите. Все едно дали американци, или марсианци. Ако ще се влиза в европейските критерии за пушек.
Това е безнадежна история. Някога имаше пернишки въглища, но те се свършиха още през 70-те. Има едни и в Добруджа, нереално хубави. Като туриш на котлона буца като кофа - остава една щипка пепел. Хубаво, ама те са под двата водоносни пласта, и освен че е скъпо да се вадят, е и опасно. Като шистовия газ. Затова и не ги пипат, и слава богу.
Освен това, има уран. В началото на 90-те с радостни писъци сдс-то рабрани добива му, като отровен. Технологията е близка до шистовия газ. Поне е по-плитка - значи по-безопасна. Това покрай Пловдив и Пазарджик. Има и в Рила и Пирин - всяка гранитна планина е ураново находище, но чак до такъв канибализъм още не сме стигнали.
Прочее - Козлодуй го плащахме именно с киселинните извлеци от пловдивско. По смешни цени - руснаците ни даваха неимоверно повече, отколкото ние на тях. А Германия например, така и никога не ни е платила откараното от Вакарелско. Което си е било помощ, за потенциалната им бомба.

16.08 2014 в 12:13

Защо трябва да чакаме Еврогейския Съюз да благоволи да разреши принудителното намаляване на цените на тока от американски централи и зелени мощности?

Да не сме някаква колония на западняците? Ние не сме ли суверенна и независима държава?

Не трябва ли да ни управлява българско правителство в София, а не еврогейски бюрократи от Брюксел? Омерзен съм.