Рокади по високите етажи на енергийния сектор

OFFNews 15 август 2014 в 13:35 7433 1

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов и зам.-министрите му Бранимир Ботев, Ирена Младенова и Антон Павлов

Снимка МИЕ

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов и зам.-министрите му Бранимир Ботев, Ирена Младенова и Антон Павлов

Министърът на икономиката Васил Щонов направи първи промени в ръководството на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Сменени ще бъдат Георги Христозов и един от членовете на Съвета на директорите Илко Желязков.

Георги Христозов влезе в ръководството на холдинга през юни миналата година, в началото на кабинета "Орешарски".

Рокадите бяха обявени днес при представянето на екипа на служебния енергиен министър Васил Щонов.

Мястото на Христозов ще бъде поето от определеният за зам.-министър по енергетиката Антон Павлов.

Христозов, поне засега, остава в борда на "Мини Марица - изток". Оттам обаче излиза Васил Самарски, който ще бъде заменен от Андон Андонов. Решението за това е взето на заседание на едноличния собственик на БЕХ още в края на миналата седмица. За рокадите се разбра от подадените в четвъртък документи в Търговския регистър, като самите промени още не са вписани, съобщи в."Капитал".

Георги Христозов е освободен с протокол на министъра от 13 август.

Той стана член на борда на БЕХ през юни 2013 г., след като правителството "Орешарски" дойде на власт.

Енергийният министър потвърди, че дефицитът в енергетиката е 3 млрд. лева.

Щонов обясни, че на този етап не може да се каже дали през октомври цената на тока ще се покачи и с колко, тъй като цените на електроенергията у нас се определят от ДКЕВР.

По темата с "Уестингхаус" Щонов посочи, че стойността на строителството на нова мощност ще бъде равна на 15% от БВП на страната.

Това е голям риск. Нужно е да се извърши експертна оценка на риска, което няма да стане в рамките на мандата на служебното правителство, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови