Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Заради "Дюнигейт" запорираха имоти на кмета и архитекта на Несебър за 2.7 млн.

Скандалът доведе до проверка на имуществото им, открити са разминавания в размер на 3 млн. лв.

OFFNews 16 април 2014 в 15:12 6018 1

Разораните пясъчни дюни в Несебър, които доведоха до проверката срещу кмета и архитекта

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) запорира имущество на стойност 1 840 650 лв. на кмета на Несебър Николай Димитров и имущество за 874 905 лв. на главния архитект на общината Валентин Димов, съобщиха от комисията.

Проверката срещу кмета на Небър е започнала през декември 2012 г., след като Димитров бе привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление заради скандала „Дюнигейт“, при който пясъчни дюни в общината бяха продадени на частна фирма за нищожна сума и започна строителство на хотели върху тях – въпреки законовата забрана за застрояване на дюни.

Инспекторите на комисията за незаконно придобитото имущество са установили разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години в размер на близо 2 млн. лв. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лв.

По искане на комисията Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил Мерцедес на обща стойност 1 840 650 лв., собственост на кмета и членове на неговото семейство.

Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв, притежание на главния архитект Валентин Димов и членове на семейството му.

Съласно Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в 3-месечен срок комисията трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Димитров и Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!