Започва изграждането на зеления ринг на София, линеен парк свързва 30 квартала

OFFNews 16 ноември 2022 в 12:46 4494 0

Зелен ринг

Снимка Фейсбук на Фандъкова

Изграждането на зеления ринг на София ще започне напролет

Зеленият ринг ще е най-големият линеен парк на София, с който се изгражда 30 км пешеходна и велосипедна връзка. Той ще свърже 30 квартала и 250 хил. души, които живеят на до 9 минути пеша от него. 

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект Здравко Здравков и екипите на Софияплан и фондация Зелена линия София представиха подробна концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”. 

Вече има осигурено финансиране, решение на съда и влязъл в сила подробен устройствен план за първата отсечка от реализацията на ринга в участъка до гара Пионер и се очаква изпълнението му да започне догодина, обяви арх. Здравков по време на представянето в Топлоцентралата в София. 

Първият участък от Зеления ринг свързва „Слатина“ и „Изток“ до гара „Пионер“. Преди 2 г. главният архитект арх. Здравков изготви подробния устройствен план, който, за съжаление, беше обжалван, обясни Фандъкова. На предстоящата сесия на общинския съвет ще внесем доклада за придобиване на държавните имоти в този участък, уточнява тя и благодари на служебния министър на транспорта Христо Алексиев, който обещал, че ще съдейства държавата бързо да предостави тези терени. 

След като се изгради връзката между „Слатина“ и „Изгрев“ проектът продължава развитието си към „Дианабад“ и „Хладилника“.

Идеята за Зеления ринг тръгва от гражданите на София и екипа на Фондация Зелена линия София. Автори на идеята са арх. Светослав Александров и ланд. арх. София Стоянова от фондация Зелена линия София — автори на идеята за Зелена линия София. Те представиха няколко примери за реализация за трансформация на неизползвани пространства в паркове от други места по света, като Атланта, Ню Йорк, Париж, Йерусалим и Вупертал. Представяне на концепцията за реализация на Зеления ринг направи Станимира Николова, урбанист в общинското предприятие Софияплан. Концепцията, която Софияплан разработиха, включва подборни урбанистични анализи, план за действие и приоритизация на реализацията на трасетата. 

Цялото трасе на бъдещия Зелен ринг е с дължина 30 км и може да свърже пешеходно и велосипедно града, създавайки гръбнак на пешеходната и велосипедна мрежа в града. Така може значително да се облекчи трафика, да се насърчат по-здравословните начини на придвижване и с това да подобри и качеството на въздуха в града.

Анализът на Софияплан разглежда собствеността на земята, на която трябва да бъде създаден Ринга, 82% от която е държавна и общинска. Разгледани са още устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки, пешеходната и вело достъпност, достъпа до административни сгради и социална инфраструктура. На тази база са определени и приоритетните отсечки за реализация на ринга, които са в парк Изток, по протежението на Слатинска река и Южен парк, в жк Гоце Делчев, бул. Вардар, район Възраждане, жк Надежда, Сухата река, река Суходолска и жк Левски.

“Концепцията за Зелен ринг София е прекрасна и зависи от солидаризиране на гражданското общество тя да стане факт. Ако работим заедно по реализацията му, ще постигнем наистина високо качество на проекта”, каза главният архитект Здравко Здравков по време на обсъждането.

“Надяваме се пролетта да стартираме и първата отсечка да е готова още следващата година, допълни той. 

Целият доклад може да бъде разгледан тук 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков