Екоактивисти обвиниха община Стара Загора в дезинформации за парк "Бедечка"

OFFNews 20 май 2017 в 14:11 4979 0

Екоактивистите от "Запазете Бедечка" обвиниха община Стара Загора в дезинформация на населението с непълни данни за парка в т.нар. информационен лист, с който започна кампанията за местния референдум за бъдещето на парка в града.

Според тях целта на информационния материал очевидно е да покаже, че запазването на парка е скъпо, а изграждането на инфраструктура за нов квартал на неговото място е... безплатно.

"Във въпросния лист се казва, че за да бъдат отчуждени попадналите в зелената площ частни имоти, трябвало да се платят около 33 милиона лева. Нищо обаче не се споменава и за разследване и ревизия, които трябва да се направят преди да се говори за каквото и да било плащане. Това се случва точно в дните, когато в държавата почва да се говори за спиране и ревизиране на всякаква реституция. Вместо да разследва реституцията, очевидно Общината в Стара Загора се надява точно тази реституция да попречи на старозагорци да кажат “ДА” на парка", заявяват от "Запазете Бедечка".

Според тях обаче нищо обаче не се споменава за срокове за събиране и евентуално изплащане на посочената сума за обезщетение на собствениците. По закон срокът за започване на процедурата по отчуждаване може да започне до 15 години и то след готови и приети устройствени планове. Което означава, че в близките поне 16-17 години, ако паркът бъде запазен, Общината би имала гратисен период за заделяне на средства.

"В информационния лист се говори също за суми, необходими за “изграждане” на парк. За какво изграждане става дума, след като на всички е ясно, че парк има?! И то от повече от половин век насам! Необходима е само поддръжка", посочват екоактивистите. 

“Запазете Бедечка” напомнят, че във въпросния парк и сега има над 3000 паспортизирани дървета, свободни пространства и алеи и заявява, че са готови да се ангажират доброволно да почистят и облагородят мястото.

От организацията са притеснени и заради липсата на информация за парите, които ще бъдат заделени за построяването на квартал на мястото на "Бедечка".

От “Запазете Бедечка” напомнят още, че ако на мястото на парка се изгради квартал, това означава, че от общинския джоб ще излязат поне 30 милиона за инфраструктура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови