"Запазете Бедечка" призова да се гласува с "да" на референдума и с "да" за ревизия

OFFNews Последна промяна на 22 май 2017 в 14:52 4502 0

Защитниците на парк „Бедечка“ в Стара Загора призоваха да се гласува с „да“ на предстоящия на 18-и юни местен референдум.

На референдума старозагорци ще трябва да решат дали да се инвестира в запазване на съществуващия парк или в инфраструктура за нов квартал. С почти единодушно решение преди половин година Общинският съвет започна процедура по запазване на парка. Кметът Тодоров обаче настоя и за референдум.

Групата „Запазете Бедечка“ разпространи до медиите специална декларация. В нея се подчертава, че ДА значи "да" на запазването на парка, но и "да" за ревизията на нарушенията през годините. Защитниците на парка предупреждават, че опитите за зависим вот срещу „Бедечка“ ще бъдат разпознати от старозагорци.

В парка терени имат няколко сериозни фирми. „Ако някой се надява, че чрез референдума ще убие каузата и утре ще каже "ето - няма активност", нека не подценява старозагорци”, пише още в декларацията.

„Бедечка“ е зелена площ от близо 400 декара с над три хиляди картотекирани ценни дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, много алеи. След "смущаваща" реституция в зелените площи сега действа план за застрояване.

"Целта не е да си откупим обратно зелената площ за сметка на старозагорци и да напълним джобовете на едрия бизнес, целта е да има ревизия и справедливост", подчертават от "Запазете Бедечка".