Зам.-министър Николова: Изграждаме 68 центъра за възрастни с психични разстройства и 6 дневни центъра за лица с деменция

ОFFNews 01 януари 1970 в 02:00 1028 0

68 центъра за грижа за възрастни с психични увреждания и хора с невъзможност за самообслужване и 6 дневни центъра за лица с различна форма на деменция ще бъдат изградени в страната по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова.

Над 41 млн. лв. са осигурените средства от програмата. Към момента са подадени 27 проекта за изграждане или реконструкция на социални центрове за хора с психични проблеми, като 25 от тях са финансирани и се изпълняват в момента. В края на програмния период, на база спестени средства от мярката, ще могат да се финансират допълнителни проекти, с което ще се увеличи броят на центровете, каза зам.-министър Николова.

„Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. има много голям социален фокус, свързан с възможността да подкрепяме изграждането на социални мерки и услуги в подкрепа на деца и възрастни от уязвите групи. Ако в предишния програмен период бяхме фокусирани върху извеждане на децата от старите социални домове, сега работим основно с фокус върху възрастното население с умствена изостаналост, деменция и психични разстройства“, коментира Деница Николова.

Тя подчерта, че всички проекти кореспондират с Националната стратегия за дългосрочна грижа в подкрепа на най-уязвимите групи и покриват разработената от Министерството на труда и социалните политика „карта на услугите“, в която са залегнали нуждите от подобни грижи в цялата страната. „Това реално е първият стълб от стратегията, който обаче е най-съществен за хората с психични увреждания“, каза още тя. Заместник-министърът добави също, че проектите са изпълняват интегрирано, като ОПРР осигурява средствата за строителство, ремонт и обзавеждане на центровете, а Оперативна програма  "Развитие на човешките ресурси" осигурява самата услуга и нейната устойчивост. Регионалният заместник-министър обърна внимание също, че проектите, които се реализират в момента с европейско финансиране след изтичане на програмите ще преминат за издръжка към делегираните бюджети на общините от държавния бюджет.

Зам.-министър Николова каза още, че подобни социални мерки ще бъдат заложени за финансиране от европейските фондове и в следващия програмен период.

„След 2021 г. ще продължим да изпълняваме такъв тип мерки, дори с по-голям фокус, не само защото нуждите са големи. Заради демографската криза и тенденциите в целия ЕС към застаряване на населението, нуждите на подобни центрове за възрастни ще са все по-големи“, коментира тя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите