Законът за достъп до обществена информация навърши 15 години

OFFNews 07 юли 2015 в 10:08 2016 0

Днес се навършват 15 години от приемането на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в България. По този повод Програма "Достъп до информация" ще представи промените в законодателството през последните 15 години, както и обзор на развитието на съдебната практика по този закон.

"Въпреки всичките несгоди и упорство на управлението, което обикновено не желае да бъде прозрачно, смятам, че журналистите, гражданите, неправителствените организации постигнаха много през тези години. В световен план правото на достъп до информация невероятно много се разви за това време", коментира пред БНР адвокат Александър Кашъмов.

В институциите в България годишно постъпват между 10 000 и 12 000 искания за достъп до информация. Около 8000 от тези искания са от граждани, а на второ място по брой подадени заявления са журналистите. Когато има отказ от страна на институциите, хората обжалват в съда и в над половината случаи отказите се отменят.

Системата в България работи. Гражданите са активни. И журналистите са активни. Трябва да кажем, че България е сравнима със западни държави като Великобритания и Холандия по отношение на ползването на Закона за достъп до информация от журналисти. В много други държави не се ползва толкова този закон. В крайна сметка това довежда до по-отчетно управление, коментира още Кашъмов.

Мълчаливите откази от достъп до информация също могат да бъдат обжалвани в съда, но броят им все още е притеснителен, допълни той. Съдебната практика обаче винаги постановява, че мълчаливият отказ е незаконосъобразен. Санкции обаче се налагат изключително рядко.

Съдебната практика е ахилесова пета, когато говорим за достъпа, защото при достъпа до информация ние имаме нужда от бърз достъп. Колкото и да е бърза практиката, едно дело на 2 инстанции – Административен съд и Върховен административен съд – обикновено коства време от година, година и половина. Въпреки че за съдебен процес това е кратък период, когато става дума за важна информация, периодът не е никак кратък, заяви Кашъмов и припомни отказа за предоставяне на информация за проекта "Южен поток".

Не може във всички институции да има служители по сигурността, а да няма по достъпа до информация, коментира юристът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови