WeCare: Грижата, която може да премести планина

Зарина Василева 26 юни 2020 в 14:10 2299 0

COVID-19 ни връхлетя внезапно и всякаква ординарност в живота ни потъна в бездънната паст на вируса. Кризата разтърси всичките ни сетива, преобърна убежденията ни, разклати вярата ни. Като всяко голямо бедствие и това покоси най-безмилостно първо бедните, самотните, ощетените. Но точно там – в тъмното и хаотичното винаги се ражда надеждата.

Днес надеждата носи името Силяна Божилова, която има само едно желание – да дава и да помага. И успява чрез организацията си WeCare и суперсилата на солидарността.

Правилното нещо в правилния момент

Фондация WeCare помага на домакинства, пострадали от кризата, с ежемесечни пакети, съдържащи продукти от първа необходимост и разпределени в четири категории: „Храна“, „За дома“, „За грижовните родители“ и „За децата“.

Само в рамките на месец април, организацията получава 895 заявки за пакети.

„Винаги съм имала желание да помагам на хора в нужда, но все нещо липсваше. Не мога да кажа, че е било случайно, по-скоро е чакало удобен момент да се прояви. Силно вдъхновително ми действа брат ми, който преди няколко години основа фондация в помощ на деца сираци. Един ден си говорихме и го разпитвах как така е решил да направи нещо подобно и тогава той ми каза, че ако си от късметлиите да имаш повече от другите, трябва да намериш начин да даваш. Семпло, но много въздействащо. Оказва се на практика, че всеки може, стига да иска. Никога не съм мислила, че имам нужното да основа фондация, но ето че WeCare е факт“, разказва Силяна Божилова.

В продължение на 10 години тя участва в благотворителни инициативи в помощ на най-разнообразни каузи - от домове за деца до кампании за болни хора, чрез фирмата, в която работи. Моментът да организира собствена кампания идва, когато вижда пост в социалните мрежи за участие в хакатона “Да хакнем кризата! / Hack the crisis @Bulgaria”.

Как се гради доверие в кризата

„Кризата ни измъкна земята под краката, взе ни сигурността. От днес за утре много хора останаха без доходи, което е голям шок. Това, което ни даде обаче е важен житейски урок. Правим крачка назад, поемаме си дълбоко въздух, събираме сили и продължаваме напред. Няма време за самосъжаление. Силно вярвам, че всичко ще се нареди и тази криза е била необходимо зло, един вид житейско "пролетно почистване". 

Много хора повярваха в нашата инициатива и събрахме доста дарения. Никой не е застрахован, затова е толкова важно да сме единни в трудни моменти като този“, споделя Силяна.

Хората, които заявяват пакети са различни: социално слаби, безработни, самотни родители, възрастни. 

„Искаме да помогнем на тези, които искат да си помогнат сами, затова мислим и в посока курсове и психологична помощ“, разказва Силяна.

Една от най-трудните ѝ срещи е с жена, която в желанието си да помогне на дъщеря си и внучето си, разпродава всичко, което има - телевизор, дрехи, всякакви вещи...

„Много е тъжно, когато въпреки теб самия и желанието да работиш, нямаш възможност да го направиш и започват да спират тока, телефона..целият свят се преобръща“, споделя Силяна и допълва, че най-трудното за нея е да гледа безучастно отстрани, а най-вдъхновяващото са доброволците:

„Всеки един от тях заслужава огромно уважение. Могат да преместят планина, прекрасни са.“

Предизвикателствата, които амбицират

Благодарение на няколко групи в социалните мрежи много семейства успяват да научат за каузата – както и нуждаещи се, така и такива, които искат да дарят.

„За съжаление, все още сме далече от това да обхванем всички нуждаещи се семейства, защото трудно стигаме до всички. Има много хора, които не подозират за нашето съществуване. Имахме идея да оставим флаери в бюрата по труда, но не можахме да се преборим и не ни разрешиха“, разказват от WeCare.

Към момента запитванията са свързани повече с необходимост от дрехи и затруднения при плащане на сметки.

„Засега помагаме по този начин на проверени хора, на които вече сме пращали пакети“, казва Силяна и се опасява, че към края на лятото хората ще привършат спестяванията/помощите от борсата и отново ще завалят запитвания за пакети.

„При всички положения, ще продължим да помагаме“, категорична е тя.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови