Втори студентски съвет в стачна готовност заради обединяването на университети

Александра Маркарян 09 март 2022 в 13:19 2431 0

Остра позиция срещу подготвяното обединяване на университети и начина, по който се прокарва то, разпространи студентският съвет на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". Те поставят публично 11 въпроса и заключават, че те показват, че не са информирани за нищо, освен да това, че университетът им ще спре да съществува, срещу което са  категорично против. Съветът - председателстван от Мая Минкова - обявява стачна готовност.

Планът на образователния министър акад. Николай Денков е МГУ да стане част от нова, мегаструктура, наречена Софийски университет по технологии, под чиято шапка са още Химико-технологичният и металургичен университет (ХТМУ), Лесотехническият университет (ЛТУ), Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Висшето транспортно училище (ВТрУ).

МОН обяви плана си за обединяване на университети

Срещу него първи обяви Студентският съвет на Висшето училище по телекомуникации и пощи, които също са в стачна готовност.

'Планът за обединяване на университети се прокарва манипулативно и подмолно': студенти в стачна готовност

Как ще гарантирате разпознаването на дипломите от "общия университет", как ще запазите тяхната уникалност и признаването им на световната  карта - питат студентите, а също: откъде минният бранш у нас ще намира специалисти, какво ще се случи с материалната база на МГУ и др.

Въпросът за значителната материална база на държавните висши училища, чието обединяване иска министърът, досега не е бил коментиран от него. Колкото до останалото, той заяви, че планира запазване на "значителна" част от академичната автономия на съответните висши училища.

Публикуваме пълния текст на позицията на Студентския съвет на МГУ, която е изпратена до президента Румен Радев, председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков, председателя на Комисията по образование и наука в парламента Ирена Анастасова и членовете на комисията, председателите на парламентарните групи, омбудсмана Диана Ковачева, еврокомисаря Мария Габриел, министъра на образованието Николай Денков, председателя на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев, председателя на Съвета на ректорите Анастас Герджиков и медиите.

Уважаеми госпожи и господа,

Обръщаме се към Вас в качеството си на представители на студентската общност на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, за да изразим своето несъгласие и притеснение относно намеренията на министъра на образованието и науката – акад. проф. Николай Денков, който популяризира в публичното пространство своята идея за създаване на мега структура, която се основава на сливането на различни висши училища.

На 22-ри февруари т. г. се проведе среща на Съвета на ректорите на висшите училища на Република България с Министъра на образованието и науката, чиято концепция бе споделянето на идеите на акад. проф. Николай Денков и доказването на гарантираната им ефективност обосновани от независим външен анализ. Ден по-късно беше разкрита идеята и пред нас на проведена среща с председателите на студентските съвети и студентската общност пряко засегната от намерението за сливане на висши училища.

На срещата ни с акад. проф. Денков доводи в подкрепа на сливането не бяха представени и основната тема на разговора беше, че ние ще бъдем манипулирани от своите ректори, както и че трябва да му се доверим на сляпо. В качеството си на академик и професор, той си позволи да омаловажи нашите ректори, както и нашето лично възприятие за ценности и морал, като твърди, че ние ще бъдем употребени за нечия изгода. Ние сме на мнението че акад. проф. Денков е достатъчно интелигентен, за да разбере, че при такова 
изказване ние първо ще се усъмним в неговата искреност и почтени намерения, защото човек, произлизащ и непрекъснато развиващ се в академичните среди, не би трябвало да
поставя под съмнение намеренията на ректорите и още повече на студентите, а именно качественото, а не количественото развитие на висшето образование.

Минно-геоложкия университет е пряко свързан с националната сигурност и енергийната независимост на страната ни и подобна идея за сливане на Минно-геоложкия университет заедно с други ВУЗ-ове е предпоставка за пряка заплаха за Националната сигурност и енергийната независимост на Република България. С оглед на последните събития в света, ние от студентски съвет на МГУ намираме за недопустимо и крайно безотговорно с лека ръка да бъде заличено бъдещото развитие на енергийния отрасъл в страната ни. Евентуално сливане ще отнеме идентичността и автономността на всеки един ВУЗ, който бъде вкаран в плана за изграждането на мега структура. На този етап ние смятаме, че тази реформа във висшето образование има нужда от коренна промяна.

Реформата във висшето образование трябва да е насочена към това да помага на младите хора да откриват сфера в която искат да се развиват като запазва идентичността и автономността на ВУЗ-овете, а не да цели тяхното механично сливане и загуба на традиции и ценности.

Минно-геоложкия университет е тясно свързан с бизнеса в бранша, който предлага едни от най-високите заплати в страната. Има изградена репутация и е разпознаваем на 
световната карта. Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е единствен по рода си в страната и е един от 4-те минни университета в Европа, което го прави уникален по своята същност. В следствие на проведената среща ние имаме важни въпроси, които не ни беше дадена възможност да поставим, а те са следните:

1. Как ще гарантирате разпознаването на дипломите от „Общия университет“ и как ще запазите тяхната уникалност и признателност на световната карта, така както ни го
осигуряват дипломите от МГУ „Св. Иван Рилски“?

2. От къде минния бранш ще намира експерти и специалисти?

3. Защо не е направен предварителен анализ на тази идея, а тепърва ще се започва такъв? Това не създава ли впечатление, че нещо бива укривано от нас?

4. Кои са независимите експерти, които ще направят този анализ?

5. Какво ще се случи с материалната база на МГУ „Св. Иван Рилски“?

6. Как ще гарантирате лесен и пряк достъп до администрацията, както е било до сега в МГУ „Св. Иван Рилски“?

7. Защо не се споменава нищо за частните университети?

8. Как ще изградите репутация на мега структурата и колко време ще отнеме това?

9. Какво ще се случи с нашите преподаватели и кой ще ни преподава по тясно свързаните специалности в нашата сфера?

10. Като мега университет как ще имаме достатъчно финанси, за осигуряване на социални стипендии или стипендии на студентите с висок успех? На каква стойност ще бъдат те?

11. Как ще ни гарантирате запазването на присъствено обучение независимо от обстановката и как финансово ще подсигурите безплатни бързи тестове за COVID-19 за всички студенти, които нямат сертификат за преболедуване или ваксинация, както в момента е подсигурено това за всеки студент на МГУ?

Дотук с нашите въпроси показваме не само, че не ни е пояснено нищо, а единствено сме информирани, че нашият университет ще спре да съществува. Ние изпитваме самоуважение и няма да се поддадем на манипулация, с която само се доказва колко много биваме подценявани ние като студенти! Готови сме да браним нашата общност и всекидневните предимства, които получаваме като малък бутиков университет! Няма друг университет в страната, в който да осигурява пряк контакт на студентите с Ректора и да позволява личното познанство на преподаватели, и студенти. Нашите преподаватели извън амплоато си на преподаватели са и експерти към различни компании в минералносуровинната индустрия, което прави образованието ни още по-висококачествено и изключително. Така ние студентите получаваме актуално за времето си образование не само на теория и по учебник. Вдъхновени от тяхната работа и обсъждането на реални ситуации и казуси, нашите преподаватели ни стимулират да искаме да навлезем още повече в това което учим и ни подготвят за действителността в сферата на минния бранш. Това е изключително предимство пред големите ВУЗ-ове. Ние имаме стажове още от самото начало, което ни позволява да съчетаваме теорията с практиката, като така се постига най-ефективното обучение и подготовка за експертна и професионална работа, което пък от своя страна гарантира безупречността в бъдещата ни работна област.

Несъгласие за сливането на университетите изрази и Армандо Пирес, президент на EURASHE - Европейска университетска асоциация: „Станахме свидетели на много
негативни последици в други европейски страни, когато преструктурирането се осъществи „отгоре надолу“ без подкрепата на тези, които предоставят висше образование на място“.

Ние от Студентски съвет на МГУ смятаме, че трябва да се учим от грешките си, макар и да не са наши и не позволяваме те да се повтарят. Минно-геоложки университет
„Св. Иван Рилски“ е създаден през 1953 г., за да обучава специалисти за професиите на бъдещето. От този университет излизат експерти, които помагат за технологичното
развитие на човечеството.

Ние от Студентски съвет на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ открито заявяваме нашето несъгласие за окрупняването на университетите и опровергаваме слуховете за това, че ние сме съгласни с акад. проф. Денков и искаме да бъдем част от мега структура! Министъра на образованието и науката в национален ефир поздрави Минногеоложкия университет, че е в присъствена форма на обучение, когато никой друг университет в страната не беше. Както вече споменахме по-горе всички условия за това бяха изпълнени и беше за сметка на университета. Също така искаме да обявим, че Минногеоложкия университет е във финансово благосъстояние, защото бяхме доста изненадани, когато няколко дни след поздравленията от Министъра на образованието и науката обяви, че Минно-геоложкия университет е пред фалит! Опровергаваме и тази лъжа с лекота като напомним, че това да бъдат платени бързите тестове за COVID-19 на всеки студент, който няма сертификат за преболедуване или ваксинация, само по себе си изключва възможността да бъдем изправени пред лошо финансово състояние или още повече пред фалит.

Идеята, че ще станем по-видими, нас като студенти на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ не ни ласкае, защото ние имаме изградени дългогодишни връзки с
партньори в минния сектор и сме изключително ценни като кадри за тези компании. Няма как да развием лоялност към идея на човек като акад. проф. Николай Денков, който си позволява без никакво основание да твърди, че ние ще подлежим на манипулация от страна на нашите ректори. Накърняването на достойнството и омаловажаването не само на нашите ректори, а и на нашия университет, на нашите преподаватели и нашия личен избор, поражда тревога и притеснение за бъдещите действия на Министъра на образованието и науката. Насилственото сливане на университетите без да се даде възможността на тях самите да го решат доброволно, показва, че ние сме оставени без право на избор. Вярваме, че разумът ще надделее и ще успеем да съхраним историята, традициите и идентичността ни. Ако ли не, ние настоящите студенти и също така бившите възпитаници на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ обединени и сигурни в решението си сме готови на стачни действия. С оглед на това, че предложението за обединяване и преструктуриране на държавните висши училища в страната е във фаза на обсъждане към настоящия момент, ние- представителите на студентите, избрахме да се обърнем към Вас, за да Ви информираме, че няма да останем безучастни и смятаме, че е от изключително значение да информираме обществеността за своята позиция по темата. Приемаме това като наша мисия, защото от това зависи не само нашето и Вашето бъдеще, но и бъдещето всички граждани на Република България, защото заличаването на Минно-геоложкия университет пряко ще застраши Националната сигурност на страната! Ние сме на категоричното мнение и приемаме, че чужда намеса за идентичността и автономията на Минно-геоложкия университет е лично посегателство към самите нас! Отказваме да станем част от този експеримент с предвещан провал. Ще се борим да съхраним историята и  идентичността на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ с всички позволени средства от закона.

Ние студентите сме олицетворението на чистата морална съвест на българското общество. Точно затова ще покажем своята най-силна черта, а именно да се борим за нашето родно образование и ще защитаваме интересите на всички бъдещи студенти! Ще се борим рамо до рамо с нашите преподаватели. Ние трябва да продължим да работим за технологичното развитие, енергийната независимост и развитието на минерално-суровинната индустрия на страната ни, а окрупняването на университетите ще доведе до прекратяване на това развитие. Няма да позволим да бъдем заличени и бъдещите поколения да продължават да живеят в една енергийно зависима страна!

Искрено се надяваме хората да се доверят на науката, а не на популизма. Емпатията е важно качество за всеки човек и в такива ситуации, ние вярваме, че заедно ще се справим,
и с това изпитание! 

С уважение,
За Студентски съвет на Минно-геоложки университет „Св. Иван
Рилски“
Мая Минкова - председател
07.03.2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!