Временният шеф на СГС отне правомощия от заместниците на Владимира Янева

OFFNews 11 март 2015 в 09:08 2457 0

Временният шеф на СГС отне правомощия от заместниците на Владимира Янева

Снимка БГНЕС, архив

Временният ръководител на Софийския градски съд (СГС) Владимир Йорданов е издал заповеди, с които отнема административните правомощия на заместник-председателите и ръководители на отделения от екипа на Владимира Янева, съобщи "Съдебни репортажи".

Всички техни задължения, включително случайното разпределение на делата, се поемат от съдии от съответните отделения. Според заповедите Наказателното отделение ще се ръководи от съдия Евелина Папазян (вместо Петя Крънчева), Търговското отделение – от Анжелина Христова (досега Иво Дачев), Първо гражданско отделение, на мястото на Богдана Желявска, ще бъде поето от съдия Евгени Георгиев, а Въззивно гражданско отделение – от Хрипсиме Мъгърдичян

Бившата председателка на СГС Владимира Янева подаде оставка, след като прокуратурата оповести, че я разследва заради незаконни разрешения на СРС-та по разработката "Червеи". Заместниците ѝ обаче отказаха да напуснат поста, въпреки неколкократните призиви на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и недоволството на десетки софийски съдии, които поискаха оставките на Янева и екипа ѝ.

Поредицата от скандали в СГС започна в края на ноември заради нарушения на случайното разпределение на делата "КТБ" и "Белведере". От години разпределението на делата в Търговското отделение е поверено в ръцете на Богдана Желявска (ръководител на Гражданското отделение) без да е ясно каква е причината то да не се извършва от ръководителя на отделението.

Последвалите проверки в СГС установиха множество проблеми – нарушения на случайния подбор по двете дела, липса на контрол над мрежовите системи на съда, заради който е било възможно недобросъвестно да бъдат източени деловодните програми на СГС.

В началото на януари членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев внесе отворени предложения за започване на дисциплинарни производства срещу Янева и Желявска, но нито един от колегите му не се подписа под тях. Дисциплинарни производства бяха образувани на 26 февруари, след като правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ВКС Лозан Панов внесоха предложения за дисциплинарни дела срещу Янева и Желявска, а съдия Панов призова заместниците на Янева да подадат оставки, ако имат почтеност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!