Влизаме в училище с магнитна карта, слагат паник бутони и още камери

Александра Маркарян 19 март 2016 в 16:35 4599 6

Меглена Кунева

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Меглена Кунева

В училищата да се влиза с магнитна карта, да бъдат монтирани паник бутони и инсталирани още камери предвижда проект на националната програма "Достъпно и сигурно училище" на Министерството на образованието и науката. Ще бъде изграден и център, в който ще се извършва наблюдение на записите.

Проектът е публикуван на сайта за МОН. Дали ще бъде одобрен и парите - отпуснати, ще реши Министерският съвет.

В него има два модула - за изграждане на достъпна архитектурна среда в училищата за децата с увреждания и за увеличаване степента на сигурност в сградите.

Модул "Сигурност" предвижда проектиране и изграждане на: система за регистрация и отчитане контрола на достъпа чрез електронни карти; физически бариери за контрол на достъпа (турникети, съобразени с изискванията за достъпна среда за хора с физически увреждания); сигнално-известителна система за охрана на сградата, покриваща зоните вход, изход и общите части, както и паник бутон за връзка с охранителна фирма; система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център на входовете, изходите, общите части на сградата, както и на прилежащите им дворове и/или спортни площадки.

Училищата ще кандидатстват с проекти пред съответния регионален инспекторат към МОН. Училищата с принципал министерство ще кандидатстват пред съответното министерство.

По проектопрограмата е предвидено до 14 училища да получат финансиране за система за достъп с магнитни карти.

За цялостно проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа, сигнално-известителна система и система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център ще се дават до 30 000 лева и ще се финансират до 35 училища.

За система за контрол на достъпа ще се дават до 14 000 лв. на проект и ще се финансират до 14 училища.

За сигнално-известителна система сумата ще е до 3 500 лева, а максималният брой финансирани училища - 14.

За система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център ще се дават до 12 500 лв., ще бъдат финансирани най-много 16 училища.

Общо средствата по този модул са 1 500 000 лева.

Модулът за достъпна архитектурна среда засяга 18 296 ученици със специални образователни потребности, от които 1332 са с физически увреждания. Предвиденото финансиране по него е в размер на 500 000 лева. Ще се осигурят средства за изграждане на рампи, за изграждане и адаптиране на санитарните възли, за ремонт на прилежащата инфраструктура, за проектиране и изграждане на асансьори.

Максималното финансиране за изграждане на покрити рампи е до 19 000 лева, за покривни покрития на вече изградени рампи - до 4 000 лева, за адаптиране и изграждане на санитарни възли - до 13 000 лева, за ремонт на прилежащата инфраструктура - до 12 000 лева, за изграждане на асансьор - до 65 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови