Власт и опозиция в предизборна битка за събарянето на незаконни ромски къщи в Стара Загора

OFFNews 14 май 2014 в 13:34 3886 7

Снимка bTV

Ромското гето в Стара Загора

БСП и ГЕРБ влязоха в предизборна битка за събарянето на незаконни постройки в ромското гето в Стара Загора. Кметът на ГЕРБ издаде заповед за събарянето на 42 от 43-те незаконни къщи и насрочи началото на акцията за днес. МВР обаче отказа да осигури охрана и така багерите не успяха да влязат в гетото, а събарянето бе осуетено, показа репортаж на bTV днес.

Част от къщите в ромската махала са строени преди 10-15 години. Имат прокарани ток и вода, имат партиди.

Получихме писмо от МВР, че акцията трябва да бъде спряна, тъй като не могат да ни осигурят охрана, обясни зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов.

На въпрос дали настоящата акция е политически реваншизъм, след като от гетото обикновено гласуват за БСП и ДПС, а местната власт е от ГЕРБ, Николов категорично отрече случаят да е такъв.

Процедурите за събарянето на постройките започна още преди две години, веднага след встъпването ни на власт, но това отнема време, заяви Николов.

Зам.-кметът не успя да обясни как в незаконните постройки са прокарани ток и вода, как са извадени партиди и как жителите на квартала имат адресни регистрации, които се издават от общината.

Спазваме всички законови форми. Не е вярно, че имаме лошо отношение към ромите. Над 750 общински жилища има в общината, като над 90% са дадени на роми, коментира Николов.

Според местни представители на „Протестна мрежа“ обаче централната власт саботира местната, тъй като директно отменя нейни заповеди.

Никой не ми е дал разрешение да строя, но и никой не ме е спрял. Преди избори идват и ни казват – вие гласувайте за нас и няма да има проблем – ще ви прокараме ток, няма да ви събаряме къщите. Искаме да ни дадат земя или къщи. Ходихме, но казаха, че няма места, разказа един от жителите на квартала.

Ние сме си тука, плащаме си тока, плащаме си водата. Никой не ни е разрешил да строим, сами сме си строили, но защо досега никой не е дошъл да ни разруши къщите, къде са осигурени жилищата, където да се настаним. Ние сме седемчленно семейство. За всички сирийци, които идват, има жилища, има къде да ги настанят, а за нас – гражданите на България, които сме тука родени, няма, заяви Германа Герогиева, жителка на квартал „Лозенец“.

Има осигурени над 250 места наблизо, могат да си вземат разрешително за строеж и да закупят местата. Тези, които са социално слаби, ще могат да си закупят земята или да вземат отстъпено право на строеж с преференции, посочи Йордан Николов.

Жителите на квартала са категорични, че биха се изместили, но само ако местата са законни, за да не им ги събарят отново след няколко години.

Въпреки забавянето, постройките трябва да бъдат съборени през юни, уточни зам.-кметът.

Ромите в пловдивския квартал „Столипиново“ също са гневни на властта заради събарянето на незаконни магазини.

От обещаните градинки, които трябваше да се появят на мястото на съборените магазини, няма и помен. Ромите продължават да продават стоката си на улицата или от превозни средства и се заричат да си построят отново магазинчета. Повечето от тях са категорични, че няма да гласуват.

Проблеми с незаконно настанили се роми има и в Кюстендил. В града ще се стигне до премахване на постройки, едва след като бъде изработен устройствен план с място, където ромите ще могат да строят законно, посочи Мая Манолова, чийто избирателен район е Кюстендил.

„Нормално е преди премахването им съответната община да помисли какво ще им предложи. Не е нормално през XXI век хора да живеят на улицата, това води до допълнителни проблеми. Тези хора не са паднали от небето”, допълни Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови