Варна си взе 'Дупката', държавата още чака акциите си в Пловдивския панаир

Нели Александрова 01 март 2024 в 17:07 2721 2

Дупката

Снимка Интернет

"Дупката" е апетитен терен в центъра на Варна.

Пет години и половина след като държавата отпусна 43 млн. лв., с които варненската община да придобие съвместната си фирма с бизнесмена Георги Гергов, която стопанисваше т.нар. Дупка – терен от от 2915 кв. м в идеалния център на града, местната администрация най-после ще успее да влезе във владение на имота.

Това стана възможно с приключване на дългогодишната процедура по ликвидация на дружеството "ЦУМ - Варна" – въпросната съвместна фирма с Гергов, след като местният общински съвет прие крайният ликвидационен баланс на "ЦУМ – Варна", както и доклада на ликвидатора.

Теренът, който е по-големият дял от собствеността на парцела на "Дупката", ще бъде предаден за управление на Община Варна, останалите 893кв. м остават частна собственост.

Историята на "Дупката", която Варна символично "успя да откупи", стана достойна за латино сериал с не един и два изненадващи обрата. Началото й е преди близо 40 г. "Дупката" зейва в града в началото на 80-те години след соцприумица за построяването на търговски комплекс, тип ЦУМ. Мястото обаче е в сърцето на античния Одесос и част от едноименния археологически резерват. На парцела се събират освен частни и публични интереси, и фрагменти от най-старите крепостни стени на Одесос. Именно последното "минира" в най-голяма степен идеята за построяването на търговски комплекс и превърна терена в неизползваем.

Смяна на собственост, апорти и общински пропуски доведоха дотам, че назад в годините Община Варна изгуби собствеността си в търговското дружество, създадено след промените за застрояването на "Дупката", докато в един момент то да се оказа на Гергов.

Преди 10-тина години общината с благословията на тогавашния премиер Бойко Борисов получи безвъзмездно от държавата 29 на сто от акциите на "Международен панаир" АД в Пловдив – част от тогавашният 49%-тен дял на държавата в панаира (останалите 20% бяха дадени на Община Пловдив).

Тези акции, оценявани на 16 млн. лв. трябваше уж да бъдат разменени за собствеността на Георги Гергов в "Дупката". Сделката пропадна, последва безвъзмездното отпускане на споменатите вече 43 млн. лв., като в замяна общината се задължаваше да върне акциите на панаирa на държавата.

Повече от пет години не стигнаха на тогавашния варненски кмет Иван Портних, за да изпълни решението на общинския съвет от 2017 г. за връщането на акциите от панаира на държавата. Така Варна хем запази акциите си, хем получи и 43 млн. лв., за да си купи обратно 3-те дка на "Дупката".

Междувременно държавата в лицето на икономическото министерство си поиска обратно акциите в Пловдивския панаир, след като преди около година и половина с ново решение общинският съвет във Варна поиска да апортира 29 процента в контролираното от Гергов дружество "Пълдин Туринвест", държащо мажоритарният дял в Пловдивския панаир.

По искане на Община Пловдив съдът спря апорта на варненските акции. Блокирано беше и решение за увеличение на капитала на фирмата, а Министерството на икономиката заведе дело в Софийския градски съд срещу Община Варна, "Пълдин Туринвест" и фирмата, която управлява панаира с искане 29% акции да бъдат признати за собственост на държавата.

Насроченото за 1 март първо заседание по делото беше отложено за началото на април.

"Очакваме обективен съдебен процес", коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

През януари във Варна той коментира, че държавата вече има стратегия за развитието на Пловдивския панаир и отварянето му за нови индустрии и международни партньорства, които да гарантират, че той ще работи с максималния си капацитет.

Сега той е с намален капацитет, влошени финансови показатели и рентабилност. Нито държавата, нито Община Варна в частност досега не са получавали дивидент като акционер за своите 16 314 400 поименни акции, на колкото се равняват 29 на сто от капитала на международния изложбен център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

02.03 2024 в 10:55

ГЕРБ ли да чакаме, дето нищо не направиха по въпроса 11 години?

А честито

3700

1

опетков

01.03 2024 в 20:39

Общината не трябва да връща тези акции докато на власт са крадците от ППДБ. На тези шарлатани нямам вяра за една стотинка, камо ли за милиони. Ще изчезнат и ще ги врътнат в някоя офшорка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!