Валентин Златев вече не е шеф на 'Лукойл'

Последна промяна на 19 април 2019 в 20:36 7032 7

Снимка Дарик

Валентин Златев.

Валентин Златев спира да бъде управител на клона на руския горивен гигант "Лукойл" в България от днес, след като от 2008 година досега той бе начело на компанията у нас. Вместо него длъжността ще изпълнява 44-годишният Булат Субаев, който преди това в продължение на 8 години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - дивизията на "Лукойл" за Централна и Източна Европа, предава "Медиапул", цитирайки руски медии.

Не е ясно какви са причините, довели до рокадата, но според източниците на българската медия причините са вътрешно разследване срещу Златев заради присвояване от негова страна на активи на дружеството в България. Той вече ще бъде само председател на контролния съвет на дружеството.

Според "Медияпул", разследването срещу Валентин Златев започнало след публикация на "Бивол" от 2018 година относно скандала с журналистите, които бяха арестувани, докато разследват "Джи Пи Груп" за схема за печелене на европроекти. В течение на журналистическото разследване са намерени имотни сделки на дружество, близко до Златев, което купувало евтино земя и после я продавало на "Лукойл" много по-скъпо, за да строи бензиностанции.

Булат Субаев.

По-долу, както и на този линк, може да прочетете разследването на "Бивол", което се говори, че е довело до отстраняването на Златев от позицията на шеф на "Лукойл" за България:

Фирмата “Пи Ай”, зад която стоят офшорки, е собственик на земята и сградата на Черни Връх 59А, където се помещават офиси на “Джи Пи Груп” и множество консултантски фирми. “Пи Ай” обаче е в тесни отношения както с “Джи Пи Груп”, така и с “Лукойл България”, с която е въртяла съмнителни имотни сделки, пораждащи съмнения за източване на Лукойл – установи разследване на Биволъ по публични материали от Търговския и Имотния регистри.

„Джи Пи Груп” АД не е собственик, а е един от наемателите в сградата на бул. „Черни връх” 59А – заявиха в специално прессъобщение от фирмата, която отрече и изнесените данни от Биволъ, че консултанти свързани с нея са замесени в тежки корупционни схеми с обществени поръчки и кражби на еврофондове.

Компанията отрича също да е изнасяла и изгаряла документация свързана с европроекти, макар че такова твърдение никъде не е правено. Документите са изнасяни от сградата, на чийто адрес се помещават свързаните консултантски фирми „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД и други.

В процеса на разследване на това унищожаване на документи, Димитър Стоянов от Биволъ и Атила Биро от партньорския Rise Moldova бяха задържани край Радомир от полицията, оковани с белезници и освободени няколко часа по-късно след намеса на румънския консул. Това предизвика международен скандал, възмущение от правозащитни организации, публикации в най-големите световни медии и същевременно вкара темата за корупционната афера в българските медии, които преди това я игнорираха.

Освен реакцията на “Джи Пи Груп”, в редакцията се получи и право на отговор от “Лукойл България” по повод споменаването на нейния управител и генерален директор Валентин Златев. В него се отрича всякаква връзка на Лукойл и Златев с “Джи Пи Груп”. Въпреки, че не ни стана ясно, защо физическото лице Валентин Златев не ни писа от свое име, а използва пресслужбата на компанията, публикуваме текста едно към едно в рубриката “Право на отговор”.

Имотни връзки

Публичните данни обаче показват, че собственикът на сградата на Черни Връх 59А и на земята под нея е имал тесни бизнес отношения както с “Джи Пи Груп”, така и с Лукойл България.

Собственик на земята и сградата е фирмата “Пи Ай”, която я придобива от “Лукойл България” през 2008 г. срещу 5 202 507 лв. Зад нея стои кипърската офшорка “Рилетто Холдинг Лимитид”, а по-рано, до 2014 г. Фирмата е била собственост на “Болкан Инвестмънт Енд Трейд” от Белиз. Телефоните и имейл адреса на “Джи Пи Груп” и “Пи Ай” са абсолютно идентични office@gpgroupbg.com.

И двете офшорки са представлявани от гражданина на Черна Гора Владислав Попович, който има бизнес и в България. Името му се появява и в OffshoreLeaks като директор на компания. Тайната на собствеността на офшорките е грижливо скрита в кипърски адвокатски кантори и в скромните жилища на кипърски безработни.

Това, което е явно, обаче, сочи към сериозни бизнес отношения с “Джи Пи Груп”. Пълномощник на Попович при покупко-продажбата на “Пи Ай” и съответно на сградата, е лицето Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в “Джи Пи Строй” с един от акционерите и директор в “Джи Пи Груп” – Георги Василев.

Връзката не е инцидентна, защото Радев е управител и на други фирми на “Джи Пи Груп” и “Джи Пи Строй”.

Любопитно, (или закономерно?) е също, че Радев е съсобственик във фирмата “България Билдинг” ЕООД с Боряна Шехтова, съпругата на считания за наркотрафикант и подземен бос Христофор Амантадинис – Таки, както и управител на нейната фирма “Люлин Пропърти” ЕООД.

Управителят на “Пи Ай” Владимир Кирилов Пилчев пък има бизнес отношения с един от собствениците на “Джи Пи Груп” Владимир Георгиев Житенски във фирмата “Агрохолд Инвест”. “Агрохолд” се казва и фирмата на Васил Златев Костов – баща на шефа на Лукойл Валентин Златев, но между двете няма видима формална връзка в Търговския регистър.

“Пи Ай” печели милиони от имоти за бензиностанции на Лукойл

Имотният регистър показва, че в кратък период от време през 2008 г. “Пи Ай” е закупила многобройни имоти из страната, които тутакси е продала на “Лукойл България” за строеж на бензиностанции на многократно завишени цени. Всички сделки се случват след като “Пи Ай” плаща на Лукойл 5 милиона за сградата на Черни Връх 59А през март 2008 г.

Така например, нива в Ботевградско е придобита от “Пи Ай” на 24.04.2008 за 110 000 лв., а месец по-късно е продадена на Лукойл България за 838 000 лв.

В Горна Малина общината продава нива на “Пи Ай” на 05.12.2008 за 180 000 лв. На 09.12.2008 същата нива е продадена на Лукойл България за 1 448 534 лв.

Подобен е случаят в Дряново, където общината продава имот на “Пи Ай” за 90 000 лв. На 18.07.2008, а четири дни по-късно същият имот е продаден на Лукойл за 1 186 473 лв. Това е и най-драстичната разлика в цената и вероятно голяма щета за общинския бюджет.

Същият сценарий се повтаря в Добрич, Кюстендил, Левски, Пловдив, Провадия, Тетевен, Троян и Велинград. На практика бензиностанциите на Лукойл в тези градове са обогатили с десетина милиона предприемчивата “Пи Ай” и нейните офшорни собственици.
Парче и за Житенски

В Кюстендил, Провадия и Тетевен схемата е още по-интересна, защото там “Пи Ай” придобива имотите от “Кампанела” ЕООД. По това време фирмата е еднолична собственост на един от сегашните собственици на “Джи Пи Груп” – Владимир Житенски. В момента тя е прехвърлена на офшорка.

В Тетевен “Кампанела” купува нива за 329 308 лв. На 25.02.2008, на 29.02.2008 я продава на “Пи Ай” за 1 530 151 лв, а на 10.03.2008 нивата е препродадена от Пи Ай на Лукойл България за 1 568 014 лв.

В Провадия късметлията С.М. получава от “Кампанела” 713 408 лв. за нива от 18 декара на 01.04.2008. На 09.04.2008 имотът е продаден за 1 703 705 лв. на “Пи Ай”, а на 25.04.2008 Лукойл брои на “Пи Ай” малко повече – 1 786 032 лв.

В Кюстендил “Кампанела” придобива нива от 4 декара от частни лица за 72 032 лв. На 04.04.2008, на 10.04 я продава на “Пи Ай” за умопомрачителните 944 000 лв., а на 15.04 “Пи Ай” прехвърля нивата на Лукойл за 985 500 лв.

Плащат потребителите на горива, а акционерите на Лукойл губят

Имотната схема всъщност прилича на източване на милиони от Житенски и офшорни собственици зад “Пи Ай” чрез предварително договорени имотни сделки.

Управляващ на “Лукойл България”, която е продала имота на Черни Връх на “Пи Ай”, а след това е плащала на същата фирма за земята на бензиностанциите по десеторни цени и тогава и сега е Валентин Златев.

Която и да е рационално управлявана компания би проверила цените на земите, които купува, както и предходните сделки за земята, от която се интересува, за да постигне най-добра цена. Такива са поне принципите на пазара. Ако обаче целта не е оптимизация на разходите, а източване на пари от фирмата, или пране на пари, описаните по-горе сделки имат смисъл.

Надутите цени на земята, от които са се облажили Житенски и “Пи Ай”, на практика са платени от потребителите на горива в България, които волю-неволю през 2008 г. купуваха само и единствено производството на Лукойл.

Сделките не се връзват и с декларацията от “Лукойл България” в правото на отговор до нашата медия, че “според корпоративните правила, изпълнители и партньори по големи проекти се избират чрез тръжни процедури и обикновено са сред предлагащите най-високо качество на изпълнението в своя бранш.”

Интересен е и въпросът дали акционерите на Лукойл, сред които има и американски компании, биха одобрили такова разхищение на ресурсите на българския бранш на компанията.

Отделно от имотните сделки, “Джи Пи Груп” е фирмата, която строи бензиностанциите на Лукойл. На какви цени става това и дали няма многократно завишени КСС (количествено стойностни сметки), подобно на цените на земята, няма как да се разбере, тъй като тези отношения не подлежат на вписване в публични регистри и са фирмена тайна.

От разследването на аферата с консултантските фирми #ДжиПиГейт става ясно, че “Джи Пи Груп” и свързани с нея фирми са построили множество сгради и обекти, финансирани с европейски средства, като при строително монтажните работи са икономисвани материали и има доказателства за двойно остойностяване на КСС. Разликите, в полза на изпълнителя, достигат стотици проценти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15126

10

Стефан

25.04 2019 в 09:05

За калпавият пиар мога да кажа само, че това НЕ е стандартна процедура, все пак Златев е много години в компанията.
А виж кризисният пиар, налага поне три свързани думи, и поне един смислен аргумент.

Аз също копи-пейс, ако нещо. Не е съвпадение на буквите.

15126

8

Стефан

20.04 2019 в 23:23

Спирите, и как не те домързя да напишеш толкова сложно, че един главатар се е събудил, и е огледал кво става в двора му?:)))
А по-дребните, които са ръфали кокали, които не им се полагат, сега ще ги удавят в нужника.
Мда. Еклиазиста не са чели в учище - сега щи ривът.

14730

5

spirit оригиналът

20.04 2019 в 09:39

ТОТАЛНО ПРЕНАРЕЖДАНЕ НА БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ. Процесите и досега текат тихо и зад завесата, като на много мощни бизнесмени се наложи да се разделят с част от империите си, без спец. Гешев да свири идиотски фанфари за това, колко е в час, това е отделен въпрос. Някои от „вип“-овете даже не смеят да излязат от къщите си.

Определени мощни „вежливие люде“ с българско потекло, но с руски съпорт, ринат дискретно и бизнеси се „преотстъпват“, и фирми сменят собствениците си. Засега тихо и кротко. Пеевски също преписа на когото трябва голяма част от фирми от империята си.

И като втори в евро листата на ДПС е … аут към Брюксел. Разбира се, проформа, но аут, да не е вече тук.

Валентин Златев също е аут. Лукойл го е освободил и на негово място идва Булат Субаев.

И Пеевски, и Валентин Златев са близки авери на Бойко Борисов,на Борисов е поставен ултиматум – или сам си отива, или… В резултат Борисов се гъне като макарон и напоследък тича надалеч от „евроатлантическите ценности“,

15126

4

Стефан

19.04 2019 в 22:45

Е, щом руснаците са пратили чак губернския надзирател в Бургас, значи тоя Златев е настъпил мотиката много. Направо е скочил върху нея. Та, чакай да видим какво ще каже този Субаев. Но като минимум всякави офшорки, груп-ове, билдинги и офисове ще се осребряват мълниеносно, а парите ще се леят в Лукойл. Докато не върне всичко, плюс наказателните проценти, ще бъде жив.

2067

3

zuljin

19.04 2019 в 22:04

На тоя трябва руснаците да му светят маслото ако т'ва е вярно. А той преди това да е поръчал Насето от Биволъ...
Има нещо гнило в цялата тая работа, току така да крадеш безнаказано милиони от братушките... Не ми се вярва.

828

2

ЛАФЪРДИЕВ

19.04 2019 в 20:56

СОРИ!!

А далаверките покрай този скрит и не толкова очеваден за народа ти МОНОПОЛ -

828

1

ЛАФЪРДИЕВ

19.04 2019 в 20:55

А далаверките покрай този скрит и не толкова очеваден за народа ти - 90% от пазар за 200 млн. лева на година в България е на Лукойл!!! Но оповестен още от 2012-та год.
Що ли няма разследване и думичка по медиите.. Дори и в случката с автобуса край Своге..
Става въпрос за битум за магистралите и ремонтите на пътища!
10% - даваш един лот на гръцка фирма от магистралата и те си внасят битума! Така за поддържане на "конкуренция".
90% гарантирани за Златев и сие от карето за белот..