В Харманли бежанците посрещнаха Орешарски с викове "Свобода"

OFFNews 13 февруари 2014 в 19:02 4735 6

Бежанците посрещнаха Орешарски с викове
Бежанците посрещнаха Орешарски с викове "Свобода"

С викове “Freedom” („Свобода”) посрещнаха премиера Пламен Орешарски стотици бежанци от лагера в Харманли.

Бежанците се оплакаха на премиера от тромавата процедура по придобиване на статут, от липсата на образование и здравеопазване за децата си, както и от агресивното поведение на полицаите, съобщава haskovo.info.

Нека хората да запазят спокойствие, не са забравени. Има централен щаб, който периодично се събира и обсъжда положението в различните центрове. Набелязваме мерки за подобряване на битовите условия, за ускоряване на статута и за интеграция, каза Орешарски при посещението си в бежанския център в Харманли.

„В следващите няколко дни ще увеличим броя на интервюистите и ще ускорим цялостната процедура. Сега са 5, ще ги увеличим поне с още 4“, каза Орешарски.

Той отбеляза, че е говорил и с други европейски премиери и ситуацията навсякъде е трудна от гледна точка на засилената бежанска вълна.

Министър-председателят призна, че България нямаше достатъчна подготовка и бежанската вълна действително ни изненада.

Той добави, че страната ни не е много опитна в посрещане на бежанци и затова изучаваме и добрия опит на други държави.

„Периодично ми докладват за състоянието на всички бежански центрове. Много мерки разработихме през есента, в това число основната- ускоряването на даване на статут. В същото време са важни и интеграционните програми. Преди кризата лесно се намираше работно място, но сега безработицата не е малка и у нас. Стремим се да подобрим и условията в бежанските центрове“, заяви премиерът.

„За съжаление средствата, които сме отпуснали и тези от Европа се усвояват бавно и не може да стане от днес за утре. Сирийските граждани, които ще останат по- дълго при нас, искаме да ги настаним и да ги интегрираме по подходящ начин. Да се молим конфликтът да се прекрати колкото се може по- бързо“, добави премиерът.

Според него проблемът с разделените семейства трябва да се движи с приоритет.

„Оградата по границата се строи и уверението е, че до ранната пролет ще стане. Притеснява ме малко оскъпяването очевидно предварителната сметка е била твърде обща. Възложил съм пълна финансова ревизия на целия разчет. След това ще ми се докладва“, каза още министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews