ООН: Оградата не е решение за проблема с бежанците

OFFNews 11 януари 2014 в 19:30 2538 3

Ограда по българската граница не е решението, което ще сложи край на бежанската вълна. Този метод може временно да намали потока от хора, но те ще намерят друг начин да влязат. Това само увеличава цената на трафика, цената на каналджиите. По-скоро трябва да се преценяват хората по това каква нужда от закрила имат.

Това заяви пред БНР говорителят на представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците у нас Борис Чеширков. По думите му Европа има правото и трябва да защити своите граници, но когато става въпрос за бежанци, които бягат от ужасяващи войни, те трябва да имат възможност да намерят помощ и подкрепа още на границата, а не да намират заключена врата.

„За 2013-а година официално регистрирани са 7500 души, търсещи закрила у нас. Това не е огромна бройка, но е 7 пъти увеличение за страната. Предизвикателствата идват и от организационна гледна точка, защото липсва опит. Средствата може да са били проблем в началото, но ние видяхме подкрепата от ЕК, от отделни страни-членки, от наша страна. Средства в момента има”, коментира още експертът.

Чеширков съобщи още, че до края на януари по веднъж на ден се предоставя храна в 4 центъра – Харманли, Пъстрогор, Баня и Ковачевци. От 1 февруари очакваме правителството да поеме тази грижа за всички центрове, както е и по закон, добави той.

„През последните седмици ние виждаме наистина активна работа от страна на Държавната агенция за бежанците. Вече всички, търсещи закрила, са с по-твърд покрив. Повече от половината, пристигнали през 2013-а, се намират в центрове на агенцията и са под твърд покрив, всички сгради се отопляват. Същевременно властите работят активно, за да рехабилитират всички сгради, да се изградят бани. Това неминуемо води до подобряване на условията. Очакваме през следващите дни и седмици да се подкрепи състава на агенцията, той ще се увеличи общо двойно от нивата на последните години. Това също ще доведе до ускоряване на процедурите, допълни Чеширков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!