В 44 бранша ще плащат с 4.2% по-високи осигуровки догодина

OFFNews 23 септември 2014 в 14:07 3935 5

Йордан Христосков, служебен социален министър.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще повиши административно минималния осигурителен доход (МОД) за 2015 г. в браншовете, за които не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати.

Увеличението ще бъде с 4.2%, колкото е средният ръст на МОД в договорените 41 икономически дейности от общо 85, съобщи пред БНР вицепремиерът.

„Дадохме достатъчно време, за да се договорят работодателите и синдикатите, включително за по-нисък процент на нарастване от 4.2 на сто. Има дори споразумения за запазване на МОД и за следващата година“, посочи министър Христосков.

Той подчерта, че е важно е да се спази принципът за постигане на консенсус между преговарящите страни.

Вицепремиерът Христосков съобщи, че ефектът от договорения МОД в икономическите дейности със споразумения е допълнителни 36.2 млн. лева във фондовете на Държавното общественото осигуряване (ДОО).

„При разпростиране на административното увеличение с 4.2% в браншовете без споразумения допълнителните средства за ДОО ще бъдат близо 50 млн. лева“, допълни министърът.

Той посочи, че 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения МОД по икономически дейности.

От договорените прагове по дейности има такива с увеличение под 1%, като хотелиерството и ресторантьорството и производство на хлебни и тестени изделия. Най-големият ръст - около и над 12%, е за производство на електрически съоръжения и на компютри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови