Уволняват над 200 души, наети за изграждането на "Южен поток"

OFFNews 20 август 2015 в 19:48 4227 6

Снимка БГНЕС

След 7-ми септември започват масови уволнения на работници, наети по проекта "Южен поток", съобщава БНР. 202-ма остават без препитание.

Според данни на Бюрото по труда в Бургас съкращенията ще засегнат над 200 души, ангажирани с изграждането на газопровода. Причината е, че италианската фирма-подизпълнител "Сайпен", която работи на територията на пристанище "Запад" в Бургас, е получила писмо от дъщерно дружество на "Газпром" за прекратяване на договора. Той е бил подписан през 2014 г. и е бил за изграждането на газопровод през Черно море. Италианската фирма е обявила ликвидация.

От 202-мата, които ще бъдат уволнени, 18 са от Варна, а останалите са от Бургас, пояснява Пенка Кирилова, директор на дирекция "Регионална служба по заетостта".

"Очакваме да получим от фирмата списък на лицата, които предстои да бъдат освободени, за да разберем в кои бюра по труда те ще бъдат наети. За лицата да няма напрежение", казва още тя.

На 31-ви август на територията на западното пристанище дирекцията ще проведе т.нар. "отворен ден". На него заедно с представители на НОИ на хората ще бъде разяснено какви са правата и задълженията им, какви документи трябва да подготвят, какъв ще е размерът на обезщетенията и какъв е срокът за регистрация в различните бюра по труда.

Първата група от 134 души ще бъде освободена още на 7-и септември, като за масовите съкращения са уведомени кметът на града, областният управител и синдикатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови