Quantcast

Университети в криза: ректори режат заплати и съкращават хора, свиват командировки и разхода за ток и бензин

Александра Маркарян Последна промяна на 13 май 2020 в 13:25 4737 2

Незавидното финансово положение на някои университети издава днешно решение на правителството.

Висши училища започват да свиват разходите, видно от две програми за оптимизация, приети днес на заседанието му.

Става въпрос за Минно-геоложкия университет в София и Стопанската академия в Свищов.

В почти три годишен период (от текущата 2020-а до 2023 г.) МГУ "Св. Иван Рилски" ще пенсионира навършилите 65 г., ще съкращава служители и ще спира допълнителни плащания, става ясно от съобщението на пресслужбата. Ще бъдат ограничени разходите за ток, ще се пести от гориво за служебните автомобили, от командировки в чужбина, ще бъдат обединявани катедри.

В рамките на програмата се предвиждат още мерки за повишаване на наукометричните показатели, създаване на фонд "Млади учени", разширяване на научните контакти с български и чуждестранни университети, създаване на мрежа от споделени ресурси между сродни звена в университети в Европа и света.

Университетът ще работи за увеличаване на приходите чрез привличането на чужди студенти и докторанти, предоставяне на образователни услуги и проектна дейност.

За изпълнението на мерките на МГУ са необходими допълнителни до 650 хил. лв., които Министерството на образованието и науката предоставя. Според прессъобщението на МС така Университетът ще постигне балансиран бюджет и в следващите години от изпълнението на програмата 2021-2023 г. и няма да са необходими други допълнителни финансови ресурси.

Програмата за оптимизация на Стопанската академия „Д. А. Ценов" - Свищов е за периода 2020-2023 г. Тя предвижда намаляване на заплатите на ректора и заместниците му и всички други заемащи изборни управленски длъжности, намаляване броя на заместник-ректорите, освобождаване на хора от академичния и от неакадемичния състав, придобили право на пенсия, мораториум за откриване на процедури за академични длъжности и др.

Предвидени са също мерки за оптимизиране на разходите за издръжка - намаляване на разходите за комунални услуги, материали, външни услуги и др., има и такива за намаляване на задълженията, включително чрез увеличаване на приходите чрез увеличаване броя на обучаваните студенти държавна поръчка и на докторантите, на чуждестранните студенти и студентите в платена форма.

На Академията ще са необходими до 2 млн. лева, за да изпълни програмата си, които също се отпускат от МОН.

Предвидените мерки за 2021 г. и 2022 г. ще се изпълняват в рамките на освободените средства в резултат на преструктуриране на персонала, както и от намаляване на разходите за издръжка и увеличение на приходите за съответната година, поради което в тези две години няма да са необходими допълнителни средства, уточняват от МС.

Необходимите средства за стартиране прилагането на програмите за оптимизация в двете висши училища в размер до 2,65 млн. лв., ще бъдат за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 година. Ръководствата на двете висши училища се задължават да изпълнят всички описани в съответната програма мерки и дейности в рамките на предоставените средства, поради което за периода 2021-2023 г. няма да е необходим допълнителен финансов ресурс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4021

2

Човека

13.05 2020 в 16:18

Повечето университети са с ниско ниво на образование, отдавна са се компрометирали и са се превърнали в едни търговци на дипломи. За наши, по-неспособни младежи и доста голям контингент от съседски държави. Някои толкова са я оплескали, че даже и дипломите им не струват вече. Ръководствата им са се самозабравили. Как ще им помагате е много интересно? Малко пара да налеем пак.

4099

1

Nelumbo

13.05 2020 в 13:49

След като знаем заплатите на президент, мин. председател, на председателя на парламента, на народните ,,слуги", моля, кажете какви са заплатите на ректори, зам. ректори, професори и доценти в тези университети. За да знаем от какви нива ще ги намаляват.