Quantcast

Удължават учебната година за учениците от 1 до 8 клас

Отначало промяната ще е само за първокласниците и петокласниците

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2015 в 17:41 13721 6

Учебната година за учениците от 1 до 8 клас се удължава, съобщи заместник министърът на образованието Ваня Кастрева.

Това ще стане с промяна в учебния план, според която учебната година ще започва на 15 септември, но ще продължава по-дълго и лятната ваканция ще е по-кратка.

Удължаването ще стане поетапно, като от следващата учебна година (2016/2017) засегнати от нея ще бъдат само първи и пети клас. За първолаците удължаването ще е с 3 седмици, като така те ще завършват на 15 юни. Пети клас пък вече ще завършват училище на 30 юни. Постепенно тази дата ще стане краен срок за завършване и на шести, седми и осми клас. Така за две години ще имаме абсурдната ситуация пети клас да учи повече от седми, например.

Постепенно всички ученици от 5 до 11 клас ще завършват по едно и също време. Няма да има промяна на учебната година за абитуриентите. Въпросната промяна е предложена за обществено обсъждане.

С увеличаване на броя учебни седмици ще се въведат и нови учебни предмети, като се запазва седмичната натовареност на децата. Предвижда се за първокласниците тя да бъде 22 часа седмично, като ще нараства постепенно. Така за учениците в гимназиите вече ще бъде 32 часа.

Кастрева каза, че в момента учениците ни са с най-кратките учебни занятия спрямо връстниците си в чужбина и скъсяването на ваканцията ще помогне да не късат връзката си с училището.

Новите предмети, които ще влязат в училище, са предприемачество, което става задължителен предмет още в началния етап, и компютърно моделиране, който ще се изучава от трети клас. В програмите вече влиза и гражданското образование, което в прогимназията е интегрирано в останалите предмети, но от 9 клас нагоре ще се изучава като самостоятелен учебен предмет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2015 в 14:46

Идиоти мръсни гадни долнопробни!
Ако зависи от мен бял ден няма да видят!

24.10 2015 в 13:25

Затриват ни бавно!

24.10 2015 в 11:15

Нашата образователна система и до ден днешен остава мистерия за самите образователни министри.

Нека да вземем пример от други европейски страни - кои от тях имат толкова много предмети? Малко, да не кажа почти никои.

Добрите образователни системи винаги са били тези, които имат по-малко предмети, но по-дълбоко засегнати - т.е децата имат избора в кои 2 или 3 предмета да отделят още 10 часа общо. Никога няма да имаме масов успех в олимпиади на европейско или световно ниво, докато децата ни биват затрупвани със задължителни предмети, вместо да имат време да се фокусират върху тези предмети, които ги влекат и им се отдават.

Ама какво да се очаква в България. Тук всеки гледа как да си запълни норматива от часове, които трябва да покрие за една учебна година. Утре учителя история ще преподава компютърно моделиране, а учителя по физическо - предприемачество.


А относно избора им на задължителни предмети предприемачество и компютърно моделиране, защо това ще е нужно на деца преди 8ми клас? Няма нищо лошо в това да е избирателен предмет, но дете, което не знае основите на търговията и маркетинга ли ще става предприемач? Тъкмо това ни трябваше! Ще оправим държавата с парите на провалените детски стартъпи.... oh wait... всъщност откъде ще имат пари за стартъпи и как ще убедят някой да ги финансира? Прекрасно! Ще учат нещо задължително до 8ми клас, което може би биха го използвали, когато са на 20+!

Компютърно моделиране пред програмиране? Програмирането развива логическите способности на едно дете, което е по-полезно и транслиращо се в други дисциплини.


Като чета накъде вървят нещата, още по-добре че съм завършил преди години.

24.10 2015 в 02:13

И още чакаме целодневни училища.......а наркодилърите покриват ръчички с тоя режим на смени, дето осигурява целодневен поток от клиентела

23.10 2015 в 21:53

Крайно време е да се увеличи годината и да се разтовари програмата. Бабите отдавна не се пенсионират на 55.

23.10 2015 в 18:35

И какво? С удължаването децата ще станат по-умни ли или учебните програмите по-читави? Поредната идиотия копирана кой знае от коя прашна стая в ЕС парламента...