Българският отбор по астрономия с 4 медала от международна олимпиада

OFFNews 23 октомври 2015 в 16:54 9869 3

Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 15 до 23 октомври 2015 г. в град Казан, Русия.

Златен медал е спечелил деветокласникът Стефан Иванов Природоматематическата гимназия в Бургас "Акад. Никола Обрешков".

Сребърните медали пък са отишли при деветокласниците от Софийската математическа гимназия "Паисий хилендарски" Георги Александров и Бойко Борисов.

Бронзът заслужи Петър Димитров, който учи в софийската Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и също е в девети клас.

Домакин на олимпиадата е бил Казанският федерален университет, като тя е протекла в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Ръководители на отбора са Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" – Варна и Йоанна Кокотанекова от Астрономическата обсерватория при Младежки център в град Хасково. За подготовката на медалистите са помогнали и Никола Каравасилев от факултета по Физика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Захари Дончев от Института по астрономия на БАН и Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе.

Учениците се връщат в България днес (23 октомври) в 22:00.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки