Учениците ще продължат да учат за българската армия по национална програма на МОН и МО

OFFNews 10 април 2023 в 16:04 1633 0

Проф. Сашо Пенов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Проф. Сашо Пенов

Българските ученици ще учат за българската армия в рамките на национална програма на МОН, разработена съвместно от министерствата на отбраната и образованието. Това стана ясно днес при представянето на всички национални програми на МОН на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Програмата „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“ ще бъде изпълнявана отново, тъй като "се радваше на голям интерес от страна на учениците през 2021 г.", твърди МОН в прессъобщение.

По друга и нова национална програма - "България - образователни маршрути" ученици ще имат посещават забележителности, музеи, паметници, резервати, исторически комплекси, занаятчийски работилници и др. в рамките на дву- до петдневни пътувания, организирани от училищата.

Целта на програмата е учениците да придобият знания в реална среда.

Образователните маршрути могат включват обекти в пет тематични направления - история, география и икономика, биология, биоразнообразиe и екология, изкуства, архитектура и литература и фолклор и занаяти. Освен посещение на обекти и забележителности програмата дава възможност и за провеждане на срещи с изявени личности по време на образователния маршрут.

По програмата могат да кандидатстват държавни, общински, частни, духовни училища, както и български неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН. За първи път се надгражда обучението по български език и литература, история и география на България, организирано в чужбина, чрез извънкласните дейности, свързани със съхраняването на националната идентичност и култура.

Новата програма ще замени „Отново заедно“, която беше въведена след пандемията от коронавирус, обясни служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

Към българските училища в чужбина е насочена другата нова представена днес национална програма - „Неразказаните истории на българите“. Тя ще даде възможност на учениците да обогатят знанието си за България в архивите чрез изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо наследство и приноса на съвременните българи за цивилизационното развитие на съответната държава, район или населено място зад граница. Участници могат да бъдат ученици от българските държавни училища в чужбина, българските неделни училища в чужбина, както и студенти от чуждестранни университети, изучаващи български език, литература и култура.

НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ е преструктурирана и ще съдържа един модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“. Част от дейностите изпълнявани по нея до момента, ще бъдат включени в новата НП „България – образователни маршрути“.

В НП „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ се включва нова дейност - Обучение на ученици за безопасно използване на интернет, а в НП „Квалификация на педагогическите специалисти“ се включва нова тема за продължаваща квалификация на учители, директори и други педагогически специалисти:. Киберсигурност и безопасен интернет.

В НП „Заедно за всяко дете“ е предложен нов модул „Партньорски модел за включване в образователната система на деца и ученици в риск от отпадане“. Той цели организиране на дейности с ученици в риск, съвместно с техните родители (настойници) в подкрепата на езиковото развитие и по теми, свързани с гражданското, здравното и екологичното образование. Допустими бенефициенти по програмата ще бъдат общините.

В НП „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“ е включен нов модул „Училище без агресия за сигурна училищна среда“. Целта е да бъде създадена сигурна среда и превенция на насилието чрез подкрепа и утвърждаване на училищна култура, основана на взаимно уважение, равно достойнство, справедливост, и насърчаване на информирано и компетентно участие на всички членове на общността. Бенефициенти са държавни, общински и частни училища на територията на Република България от I до XII клас.

Проектите на Национални програми бяха одобрени от Отрасловия съвет. Предстои те да бъдат публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!