Uber спира работа. Ако иска

Николаос Цитиридис 29 септември 2015 в 14:42 9108 24

След като вчера Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, услугата за превози Uber трябва да "преустанови некоректните практики". Това за международната компания означава, че трябва да прекъсне работа у нас.

Указанието на КЗК към момента не е изпълнено. Uber все още оперира в София и всеки може да поръча кола от приложението за смартфон.

Адвокатите на Uber също така имат право да обжалват решението на съда в 7-дневен срок. 

За да продължи работа законно у нас, Uber ще трябва да се "преквалифицира" в истинско такси - с боядисани коли, да плаща по-висока цена за "Гражданска отговорност", различни видове данъци и др. 

Държавата може да спре колите на Uber в София само, ако задейства цялата си сила, както се опита по-рано тази година.

Това означава екипи на Пътна полиция, данъчни и Министерство на транспорта да спират автомобили и да проверяват шофьори и пътници един по един. Но това ще спре само единици шофьори, но не и останалите "служители". Има и варианти за хора под прикритие да доносничат срещу шофьорите. 

Uber България обяви, че вече е информирала Европейската комисия за решението на КЗК, защото смята, че то нарушава законите на ЕС.

Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, дори и да създава затруднения на съществуващите конюнктурни интереси, допълват в съобщение до медиите Uber.

"По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите. Редица антимонополни органи в Европа, включително във Франция, Германия, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, призоваха за реформи на остарелите транспортни регулации, които не са в интерес на потребителите", посочват от Uber.

Uber обаче не за първи път среща подобни трудности и в голяма част от страните, където компанията оперира, тя всъщност е частично забранена.

В Индия, Тайван, Южна Африка и в австралийския град Куинсленд Uber е забранен, но продължава работа.

В Холандия, Германия и Брюксел има частична забрана за някои услуги на компанията.

В държави като Испания, Южна Корея и различни американски градове действията на Uber са спрени, но не са забранени. С тези си действия властта е наложила "запор" на компанията, докато измисли как да ги регулира или напълно забрани.

Всъщност Uber у нас може да спре само, ако пожелае. За няколко месеца компанията се превърна в казус, подобен на спирането на торент тракера Zamunda и споразумението ACTA.

От стъпването си в София Uber успя да събере предимно позитивни коментари, докато инциденти не са регистрирани. Поне не официално, което може да е и въпрос на време с разрастването на компанията у нас.

Вестта за спирането на Uber  доведе и до организирането на протест в защита на компанията в България. 

Той ще се проведе утре пред сградата на ВАС на бул. "Александър Стамболийски". Демонстрацията е под надслов "Върховен административен бакшиш".

"След като се разбра, че КЗК и ВАС работят в полза на статуквото в таксиметровия бизнес и против конкуренцията, свободата на пазара и правата на потребителите, следва да предприемем протестни действия, за да защитим дейността на един от малкото смислени и качествени доставчици на транспортни услуги - Uber - и правото си да предпочетем качеството пред посредствеността на "бакшишите"!", пише във Фейсбук групата на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews